Gravitacinė lempa – puikus „taupių“ technologijų pavyzdys  (11)

Amerikietis Virdžinijos technologijos instituto absolventas Clay Moulton sukonstravo nedidelę kolonos tipo LED lempą, veikiančia dėka žemės traukos. Pagal veikimo principą parinktas ir lempos pavadinimas „Gravia“. Mechanizmas, padarytas iš maždaug pusantro metro aukščio akrilo polimero kolonos, yra puikus alternatyvių technologijų pavyzdys kaip galima taupyti mūsų planetos resursus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Studento darbas susilaukė ne tik didelio žiniasklaidos dėmesio, tačiau ir užėmė antrą vietą Greener Gadgets Design konkurse.

Norint įjungti tokią lempą, reikia pakelti svarsčius, esančius lempos kolonos apačioje, į viršų. Juos užkėlus į viršų žemės traukos jėga pradeda svarsčius traukti į apačią - savo ruožtu jie ima sukti lempoje esantį elektros generatoriaus rotorių. Jo sukuriama energija naudojama 10 efektyvių šviesos diodų maitinimui.

Visa sistema veikia be garso. Svarbiausia jog, tokiai lempai nebūtinas išorinis energijos šaltinis – taigi, taupomi Žemės resursai. Svarbiausia, jog tai ne tik ekologiška, bet ir pakankamai patogu – kambaryje nereikia atskirai vedžioti maitinimo laidų, tad ją galima pastatyti praktiškai bet kur.

„Įjungta“ lempa skleidžia minkštą išsklaidytą šviesą. Šviečia praktiškai visas lempos kolonos paviršius (išskyrus rankom įkišti paliktas ertmes) – tai lemia lęšį primenanti kolonos konstrukcija.

Nors lempa ir gana originali, visgi ją įjungti sunkiau nei paprastos lempos atveju paspausti jungiklį. Vienos „įkrovos“ gali užtekti, kad lempa šviestų maždaug keturias valandas, o jos šviesos intensyvumas siektų 600-800 liumenų (atitinka 40 W lemputę). Taigi, į dieną svarmenį pakelti gali tekti kelis kartus – tai nėra labai lengvas malonumas, nes jo masė siekia 22,5 kg.

„Tai truputį sudėtingiau, nei įjungti jungiklį, - teigia išradėjas Clay‘us Moultonas. – Tačiau, tai gali tapti rytinio gyvenimo rutinos dalimi, pavyzdžiui, kaip laikrodžio prisukimas“.

Kaip rašoma spaudos pranešime, kad tokia lempa galėtų veikti apie 200 metų (naudojant kasdien po 8 valandas). „Šiuo atveju šviesos diodai, kurie laikomi beveik amžini, tampa ne tokie jau ir „ilgaamžiai“ lyginant su pačiu lempos mechanizmu“, - pasakoja absolventas.

Tiesa, neaiškus tik vienas dalykas – kokiu būdu lempą reiktų išjungti, jei kambarys tik vienas, o jūs nusprendėte eiti pamiegoti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(2)
(0)
(2)

Komentarai (11)