Superžmogus bus trečiosios lyties  (5)

Tai dar viena iš tų mokslinių hipotezių, kurių neįmanoma nei argumentuotai įrodyti, nei vienareikšmiškai atmesti. Visos diskusijos apie tokias hipotezes anksčiau ar vėliau vistiek baigiasi moksline filosofija. Tad pafilosofuokime ir mes apie ateityje laukiamo super žmogaus pasirodymą ir, kaip bebūtų keista, apie jo lytį...


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kai kurių mokslininkų nuomone, žmonija netrukus gali radikaliai pasikeisti – pasaulyje pasirodys trečiosios lyties superžmonės. Apjungę savyje geriausias vyrų ir moterų savybes, jie bus ištvermingesni ir geriau prisitaikę gyventi greitai kintančios aplinkos sąlygomis, o jų palikuonys dar geriau prisitaikys gyventi prie šio pasaulio. Ir kas įdomiausia, lyčių skirtumai, kurie per pastarąjį 100 metų gerokai susilygino, ateityje visiškai išnyks. Kada taip gali nutikti? Manoma, jog per artimiausią tūkstantmetį.

Jeigu jau daromos žmogaus evoliucijos prognozės remiantis mūsų istorija ir dabartimi, tai reiktų nepamiršti, jog pagal dabartines pasaulio kaitos tendencijas žmonijai apskritai neprognozuojamas 1000 metų gyvavimas. Bet čia smulkmena. Mokslininkams šis faktas netrukdo svarstyti ir apie tai, koks žmogus bus po 2000 metų. Tiesa, šios prognozės visiškai nesutampa su trečios lyties evoliucija - bet tai irgi mokslinės filosofijos diskusija. O kolkas pažvelkim į šią hipotezę atidžiau.

Mokslininkai pabrėžia, kad trečiosios lyties atsiradimo priežastimi bus ne įvairiausi socialiniai judėjimai, o natūrali žmogaus, kaip biologinės rūšies, evoliucinė raida. Sumenkus vyro, kaip šeimos gynėjo ir maitintojo, rolei, visuomenėje išaugs moterų vaidmuo.  Tačiau ir jos bus nepajėgios pilnai susidoroti su savo biologinėmis funkcijomis, susijusiomis su palikuonių pradėjimu, gimdymu ir auklėjimu. Tad evoliucijai neišvengiamai tūrėtų būti pasmerkta ne tik vyriška, bet ir moteriška lytis.

Dėl tokios neišvengiamos evoliucijos bus kalti ne tik dailiajai žmonijos pusei tenkantys stresai, bet ir neigiami aplinkos, kurioje bus vis sunkiau išgyventi, pokyčiai. Ekologinės problemos sukels eilės naujų nežinomų ligų protrūkius, nuo kurių kentės tiek moterys, tiek vyrai. Nors moterys labiau linkusios sirgti virusinėmis ligomis, tačiau perserga jomis greičiau ir lengviau negu vyrai. Nepaisant to, vyrai tebėra fiziškai stipresni ir ištvermingesni. Mokslininkai prognozuoja, kad būsimieji superžmonės pasižymės geriausiomis abiejų dabarties lyčių savybėmis ir galės susilaukti stiprių ir brandžių palikuonių.

Gali kilti klausimas, iš kur mokslininkus aplanko tokios idėjos? Ogi pats pasaulis jas diktuoja. Štai dabar Tailande kaip tik vyksta diskusijos apie tai, jog į šalies konstituciją reiktų įtraukti trečios lyties pasirinkimą. Ne, Tailande superžmonės dar negimsta. Tiesiog vietiniai transvestitai nusprendė nesitaikyti su "vyro" ar "moters" apribojimais - jie nori trečios lyties. Kaip ji vadinsis dar neaišku, tačiau šiais metais pertvarkoma valstybės konstitucija, tad mažumos bando naudotis galimybe. Jeigu jiems pavyks įteisinti trečią lytį, teks perdaryti visus dokumentus ir oficialius įrašus, tačiau Tailandas pagal tokio lygio "demokratiją" pralenks netgi Olandiją...

Ką čia dar galima pasakyti? Kuo toliau - tuo įdomiau.

Šaltinis: Ученые предсказали появление сверхчеловека среднего пола

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (5)

Susijusios žymos: