"Neegzistuojančių" karinių orbitinių palydovų foto paroda  (0)

Daugumai žmonių nufotografuoti ką nors "neegzistuojančio" gali pasirodyti sudėtinga. Tačiau menininkas Trevor'as Paglen'as įsitikinęs priešingai. Naujausioje savo parodoje jis demonstruoja 189 slaptų šnipinėjimui skirtų palydovų nuotraukas - nepaisant oficialaus teiginio, jog šie palydovai "neegzistuoja". Kalifornijos Berkeley Universiteto Meno Muziejuje surengtoje ekspozicijoje pavadinimu "The Other Night Sky" ("Kitas nakties dangus") iki pat rugsėjo 14 dienos bus demonstruojama tik maža dalis visų 1500 menininko padarytų astrofotografijų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!


Darydamas šias nuotraukas menininkas siekia nubrėžti metaforinę paralelę tarp modernių vyriausybių slaptumo ir Galilėjo laikų katalikų bažnyčios doktrinos. "Ką galėtų reikšti šių slaptų palydovų aptikimas Žemės orbitoje, lygiai kaip ir Galilėjaus laikais, kuris aptiko neturėjusius egzistuoti mėnulius Jupiterio orbitoje?", klausia Paglen'as. 

Slapti palydovai yra tik pats naujausias Paglen'o "neegzistuojančių" objektų fotografijos polėkis. Iki šiol jis yra fotografavęs įvairius slaptus karinius objektus Nevados dykumose, "kankinimų taksi" (privačius lėktuvus, be teisėjų nuosprendžio gabenančius žmones į slaptus kalėjimus) bei įvairiausius slapčiausių karinių programų elementus. Nors visi Paglen'o projektai yra kruopštaus pasiruošimo ir darbo rezultatas, jis taip pat vienas pirmųjų pripažįsta, jog nuotraukos nėra objektyvus įrodymas. Lygiai kaip ir "išplaukusios" iš didelio nuotolio (keliasdešimties kilometrų) daryti slaptų karinių bazių Nevadoje kadrai, nakties danguje trumputes šviesos linijas brėžiantys satelitų pėdsakai yra daugiau priminimas, nei tiksli dokumentacija. 

Paglen'as sako, jog šis jo projektas yra beveik dviejų metų klaidomis ir bandymais paremto astrofotografinio eksperimentavimo, daugelio valandų darbo po atviru dangumi ir analizės bei bendradarbiavimo su astronomais rezultatas. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)