Nanotechnologijos, apsaugančios nuo nešvarumų, prieinamos jau ir Lietuvoje  (25)

Tikriausia daugelis susiduria su įvairiausiomis švaros palaikymo problemomis ir žinote, kiek tenka sugaišti laiko ir sunaudoti chemikalų, norint palaikyti norimą tvarką. Nepaisant to, tradicinės valymo priemonės retai gali užtikrinti norimą dušo kabinos, automobilio, sienų ir kitų paviršių švarą. Pasirodo, jau dabar egzistuoja daug efektyvesnių alternatyvų. Šiame straipsnyje trumpai supažindinama su rinkos naujove - nanotechnologijų pagrindu sukurtomis "POWERnANO" serijos paviršių padengimo priemonėmis, kuriomis Lietuvoje prekiauja UAB "Baltic nano technologies".


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kas tai yra nanotechnologija?

Žodis „nano“ yra kilęs iš graikų kalbos, kuris reiškia „mažas“. Nanotechnologija yra technologija su mažomis medžiagų dalelėmis - nanodalelėmis, matuojamomis nanometrais (t.y. viena milijardinė metro dalis arba 80 000 kartų už žmogaus plauko storį mažesnė dalelė). Jei lygintume dydžių santykius, tai nano dalelė lyginama su futbolo kamuoliu taip, kaip futbolo kamuolys su Žeme.


Nano dalelės palyginimas

Nanotechnologijų esmė yra mažų dalelių - atomų ir molekulių bei jų junginių - praktinis panaudojimas. Nanodalelės skersmuo yra net 80000 kartų mažesnis už žmogaus plauko storį. Šių technologijų srityje dirbantys mokslininkai jau yra pasiekę daugybę unikalių ir sensacingų laimėjimų medicinoje, mechanikoje, chemijoje.

Kas yra bendro tarp nanotechnologijų ir apsaugos nuo nešvarumų?

Kiekvienas apsaugą nuo nešvarumų supranta kaip įvairiausių daiktų (jų paviršių) atsparumą skysčiams ir pašalinėms medžiagoms. Gamtoje toks reiškinys vadinamas lotoso efektu, nes lotosas turi natūralų apsivalymo mechanizmą ir vandens lašeliai beveik nekontaktuoja su paviršiumi, jie rieda kartu nusinešdami nešvarumus.

Paviršius su nanotechnologijos danga

 

 
Lotosas

 Budistai lotosą sulygina su dievybe, nes jis pakyla iš purvo ir vis tiek išlieka tyras, taip, kaip siela, kilusi iš žmogaus egzistencijos gali tapti dievybe. Lotosas Azijos civilizacijoje jau tūkstančius metų simbolizuoja tyrumą ir įkvepia siekti tobulumo. Vokiečių mokslininkas, botanikas daktaras Wilhelm'as Barthlott'as atkreipė dėmesį į tai, jog lietaus metu lotoso lapai išlieka sausi. Susidomėjęs unikaliu gamtos reiškiniu, jis ištyrė šio augalo lapų paviršių ir pamatė, kad lapas nėra tobulai glotnus, priešingai, jis yra labai nelygus, nusėtas mikroskopiniais "kalneliais" - būtent šie paviršiaus netolygumai ir neleidžia vandens lašeliams prikibti. Mokslininkas šiam reiškiniui suteikė "Lotoso efekto" pavadinimą. Kaip vanduo elgiasi ant natūralaus lotoso lapo, galite pamatyti žemiau parodytame video intarpe.


Taigi idėja pritaikyti nanotechnologijas paviršių apsaugai nuo nešvarumų "pasiskolinta" iš gamtos. Lotoso lapai nesugeria vandens, nes vandens lašeliai teka lapu, kaip stiklo rutuliukai, kartu su savimi nusinešdami visas kitas pašalines medžiagas.

Lotoso lapas


 

Kas tai yra nanodanga?

Mokslininkams natūraliai kilo mintis pabandyti sukurti dirbtinę dangą, kurios struktūra būtų analogiška lotoso lapams. Šiam tikslui buvo pasitelktos nanodalelės. Nanodangos rišanti medžiaga yra vanduo arba alkoholis, kuris, padengus paviršių, išgaruoja. Mažos dalelės tarpusavyje sąveikauja ir priklausomai nuo paviršiaus suformuoja erdvinį tinklelį.

1. Etapas: Nano dalelės pasklinda paviršiuje.

Dangos formavimasis pirmas etapas

2. Etapas: Vandeniui ar alkoholiui pradėjus garuoti, dalelės pradeda sluoksniuotis ant paviršiaus.

 

Dangos formavimasis antras etapas

3. Etapas: Nano dalelės pasiskirsto paviršiuje sudarydamos tvarkingą tinklinę struktūrą.

Dangos formavimasis trečias etapas

Paviršius būna ne tik padengtas apsauginiu sluoksniu, bet ir išlaiko vieną svarbiausių savybių – oro pralaidumą. Nano dalelės susigrupuoja taip, kad vanduo ir nešvarumai neįsigeria į paviršių.

Pavišius su nano technologijos danga

Paviršiai padengti nanodalelėmis turi šias savybes:

  • jie būna oliofobiški (atsparūs riebioms medžiagoms), hidrofobiški (atsparūs vandeniui), acidofobiški (atsparūs rūgštims);
  • lengviau valomi, nes esant sąveikai su vandeniu nusivalo patys;
  • paviršiai apsaugomi ilgą laiką nematoma, nekenksminga danga;
  • mažiau jautrūs bakterijoms, pelėsiams;
  • geriau apsaugoti nuo UV spindulių.

Nanodanga naudojama daugelyje sričių:

  • namų ūkyje;
  • energetikoje, IT versle;
  • medicinoje ir farmacijoje;
  • prekyboje, maisto pramonėje;
  • automobilių, laivų apsaugoje.

Mokslo laimėjimai padeda kovojant su nešvarumais

Kad ir kokio įmantrumo stiklo paviršius naudotume buityje - stikliniams stalams, spintų veidrodžiams, dušų kabinoms ir panašiai - anksčiau ar vėliau susidursite su jų priežiūros problemomis.

Vandenyje esančių druskų nuosėdos reaguoja su stiklu, todėl šis ilgainiui praranda estetinį vaizdą. "Nežinau, kokiomis priemonėmis iššveisti dušo kabiną. Pirkau priemonių ir kalkėms naikinti, ir plastikui valyti, ir kažkokį specialiai dušui skirtą skystį. Niekas nepadeda taip, kaip norėtųsi", skundžiasi dažnas namų priežiūra užsiimantis asmuo.

Bandant įveikti nešvarumus, griebiamasi acto tirpalo, reklamos įsiūlytų cheminių valiklių, tačiau rezultatai retai džiugina. Nejau nėra kitos išeities?

Išeitis yra. Lietuvos vartotojai jau gali įsigyti nanotechnologijų pagrindu sukurtų priemonių "POWERnANO premium", kurios labai tikėtina greitai pakeis įprastus cheminius valiklius. Šiais gaminiais pirmieji Lietuvoje pradėjo prekiauti UAB "Baltic nano technologies", atidarę savo internetinę parduotuvę. Nanotechnologijų pagrindu pagaminti produktai padeda sutaupyti iki 80 % valymui skirto laiko ir valymui reikalingų medžiagų kiekio. Šių produktų kūrimui naudojama pati moderniausia technologija, kuri padeda sukurti profesionalią paviršiaus apsaugą. Be to, produktus panaudoti galima labai plačiai: medienai, akmeniui, betonui, tekstilei, odai, metalui, stogo dangai, automobilių priežiūrai, lakuotiems paviršiams, stiklui ir veidrodžiams ir t.t.

Dangos efektas

"Dar visai neseniai visa tai buvo mokslinė fantastika, tačiau, ekspertų teigimu, ši XXI a. technologija labai palengvins buitį. Ši unikali technologija padės mums sutaupyti laiko, skirto švarai palaikyti", teigia bendrovės "Baltic nano technologies" direktorius Vytautas Švirinas.

Atkartoja lotoso efektą

"POWERnANO premium" priemonės yra sukurtos alkoholio pagrindu. Padengus šia medžiaga daikto paviršių, alkoholis išgaruoja, o paviršiuje lieka tik nanodalelės, susijungiančios į sudėtingą struktūrą ir suformuojančios nematomą apsaugą. Jos susigrupuoja taip, kad vanduo ir nešvarumai negalėtų įsiskverbti į daikto paviršių. Taip pat paviršius išlieka orui laidus ir neslidus. Nanodangos sąveiką su vandeniu puikiai iliustruoja šis video:


Šių priemonių veikimas analogiškas natūraliam lotoso lapų dangos efektui - jomis padengtus paviršius lengva nuvalyti tiesiog vandeniu, be jokių papildomų chemikalų. Jos puikiai tinka bet kokio tipo paviršiams - kriauklėms, vonioms, dušo kabinoms, keramikos plytelėms ir tarpams tarp jų, stiklui ar vandens maišytuvams.

Sudėtyje nėra chemijos

Kadangi valymo priemonės yra visiškai naujos, žmonės dažnai klysta manydami, jog tai yra cheminio valiklio analogas, tik aukštesnio lygio. Tai netiesa - "POWERnANO premium" yra danga, o ne valiklis. Danga išsilaiko pusę metų ar net ilgiau, vėliau ji lengvai atnaujinama. Nanotechnologijų pagrindu sukurtos priemonės neturi jokių aktyvių cheminių elementų, tad nealergizuoja ir yra neutralios aplinkos.

Tiesa, šių priemonių vertė gerokai viršija įprastų valiklių kainą. Tačiau atlikę palyginamuosius skaičiavimus, įsitikintume, kad naujovės naudojimas atsipirktu ne tik ekonominiu požiūriu, bet ir sumažintų priežiūrai reikalingo laiko sąnaudas. Pirmiausia, žymiai sumažėja buitinių cheminių valiklių poreikis. Su 150ml "POWERnANO premium" galima padengti apie 20 kvadratinių metrų paviršiaus. Pavyzdžiui, jei priemonę naudosite tik kriauklės paviršiui padengti, jos užteks 20 metų.

"Kaip ir į visas naujoves, taip ir į šias priemones vartotojai žiūri atsargiai. Tačiau tie, kurie kartą pabando, dažniausiai įsigyja ir kitų gaminių, skirtų metalui, akmeniui, medienai ar automobilių stiklams prižiūrėti, kadangi nauda akivaizdi", sako V. Švirinas.



Apsauginės nanodangos produktai

POWERnANO premium

Tai priemonė, padedanti ilgiau išlaikyti spindinčią keramikinių ir metalinių kriauklių, vonios, dušo kabinos, glazūruotų keraminių plytelių, lauko baldų, plastiko ir stiklo gaminių bei buitinės technikos švarą ir sutaupyti laiką juos valant. Padengus paviršių šia medžiaga, susiformuoja nano dalelių danga, kuri apsaugo paviršių nuo įvairių nešvarumų, kalkių nuosėdų ir muilo apnašų susidarymo. Paviršių priežiūrai sugaištama mažiau laiko, padengti paviršiai ilgiau išlieka švarūs, lengvai nuplaunami vandeniu. Priemonė užkerta sąlygas mikro organizmų, pavojingų sveikatai, dauginimuisi. Nešvarumai neturi sąlygų įsitvirtinti ant apsauginės nano dalelių dangos. Tai ne tik palengvina valymą, bet ir apsaugoja paviršių nuo smulkių mechaninių įbrėžimų. POWERnANO premium yra 100% nekenksmingas aplinkai.

StayClean Glass Titan

Aukštos kokybės priemonė stikliniams paviršiams, veidrodžiams, šiltnamiams, žiemos sodams, parduotuvių vitrinoms, langams ir t.t. Priemonėje esančios titano dalelės sukuria stipresnę paviršiaus dangą. Stiklas ne tik atrodys geriau, bet pati stiklo struktūra bus tvirtesnė, atsparesnė ir geriau apsaugota nuo išorinio poveikio. Nešvarumai, pelėsiai neįsitvirtina ant apsauginės nano dalelių dangos, o valymo procesas lengvas ir greitas. Po StayClean Glass Titan priemonės panaudojimo visi nešvarumai pašalinami tiesiog su vandeniu, todėl nereikalingi jokie papildomi valikliai.

POWERnANO stone

Tai priemonė, skirta apsaugoti paviršių nuo drėgmės, samanų, paviršiaus žaliavimo. Apsauga visiems vandenį sugeriantiems paviršiams: betonui, natūraliam akmeniui, cementui, betoniniams blokeliams, apdailos akmeniui, klinkerinėms plytoms, neapdirbto akmens plytoms ir apdailos plytelėms. Puikiai tinka apsaugoti skulptūras, paminklus nuo organinių medžiagų, tokių kaip samanos, dumblai ir t.t. Apsauginis sluoksnis visiškai nematomas, neturi kvapo, neslidus. Tvirtesnė, atsparesnė paviršiaus struktūra. POWERnANO stone paviršiuje sukuria nano dalelių dangą, kuri turi  hidrofobinių (atstumia vandenį) ir oliofobinių (atstumia riebalus) savybių. Nuo apsauginio paviršiaus lengvai pašalinamos įvairios dėmės (riebalai, vynas ir t.t.). Padengtas su POWERnANO stone priemone nelygus, akytas paviršius išsaugoja oro pralaidumo savybę.

POWERnANO holz

Tai priemonė, skirta medienai. Užtikrina lauko baldų, terasų, medienos skulptūrų, medžio dirbinių ir t.t. apsaugą. Sukuria nematomą vandeniui ir purvui nepralaidžią apsaugą, kuri ilgam apsaugo medieną. Padengtas paviršius nesugeria vandens, todėl medis apsaugotas nuo aplinkos poveikio (puvimo, žaliavimo, samanojimo). POWERnANO holz suteikia paviršiui ne tik hidrofobines (atsparias vandeniui), bet ir oliofobines (atsparias riebalams) savybes. Sudėtyje nėra silikono ar vaško, todėl medis išsaugoją oro pralaidumo savybę.

POWERnANO Textile

Aukštos kokybės priemonė tekstilei. Naudojant ją, lengvą išvengti dėmių, atsirandančių dėl netyčia išlietų sulčių, kavos, vyno, audinys nesudrėksta lyjant. POWERnANO Textil priemonė sukuria nematomą, vandeniui ir purvui nepralaidų apsauginį paviršių. Puikiai tinka minkštiems baldams, čiužiniams, vilnai, šilkui, kiliminiai dangai, brezentui, markizėms, paltams, striukėms, batams, automobilių salonui. Į padengtą paviršių neįsigeria dėmės, jas lengva nuvalyti su šluoste. Ant dengiamo paviršiaus nepalieka priemonės pėdsakų, nelieka kvapo. Tai puiki pagalba auginantiems vaikus, laikantiems augintinius, norintiems apsaugoti šviesius baldus ir kitus audinius.

StayClean-POWERnANO

Tai automobilių stiklams skirta priemonė. Svarbi dangos savybė - neleisti vandeniui išskysti ant stiklo paviršiaus, o jį koncentruoti į kuo didesnius lašus, ko pasekoje priešpriešinis vėjas juos nustumia nuo stiklo. Taip padengus stiklą nanodanga, sudaromos kur kas geresnės matomumo sąlygas. Geresnis matomumas savo ruožtu užtikrina eismo saugumą. Aukštos kokybės nano danga padidina saugumą kelyje, sumažindama purvo, sniego, ar lietaus nusėdimą ant stiklo. Palengvina purvo, vabzdžių, ledo ir kitokių nešvarumų valymą nuo stiklo. Lyjant, sningant valytuvai naudojami rečiau. Važiuojant didesniu nei 80km/h greičiu valytuvai beveik nereikalingi, kadangi nano danga sukuria geresnį vandens slydimą paviršiumi. Automobilinių stiklų nanodanga, tinka visiems automobilių stiklams. Padengti priekiniai, šoniniai ir galiniai langai, dėl hidrofobinio (atsparus vandeniui) efekto, pagerina matomumą, ypač tamsiu paros metu.

POWERnANO Car

Ši priemonė skirta apsaugoti automobilių kėbului ir kitiems paviršiams nuo smulkių mechaninių įbrėžimų. Korpusas apsaugomas nuo vandens, rūgščių/šarminių substancijų, korozijos, palengvinamas automobilio plovimas ir valymas.

POWERnANO Motorbike

Speciali priemonė motociklų paviršiams dengti. Paviršius apsaugomas nuo pirštų paliekamų žymių, nuo vandens, rūgščių/šarminių substancijų, korozijos, palengvina organinių/ cheminių medžiagų valymą nuo paviršiaus. Apsauginis sluoksnis atsparus karščiui, todėl juo galima dengti net išmetamųjų dujų vamzdį. Sėdynių apmušalai lieka pralaidūs orui. POWERnANO Motorbike palengvina motociklo valymą, užtikrina ilgalaikį blizgesį ir apsaugo nuo nešvarumų.

StayClean Boat Titan

Ši priemonė yra specialiai sukurta laivų ir jachtų priežiūrai bei apsaugai. Apsaugo vandens transporto priemonių korpusą ir denį nuo nešvarumų (kalkių, jūros dumblų ir kitų) bei palengvina valymą. Plaukiant dėl mažesnės trinties su vandeniu pasiekiamas didesnis greitis (atitinkamai mažesnės kuro sąnaudos), o plaukiant didesniu nei 4 mazgų greičiu paviršius valosi savaime. Be to, paviršius apsaugomas nuo ultravioletinių spindulių.

StayClean Car Titan

Titano dalelės suteikia stipresnę paviršiui apsaugą nuo mechaninių įbrėžimų, palengvins paviršiaus valymą. Mašinos korpusas bus apsaugotas nuo vandens, rūgščių/šarminių substancijų, korozijos.
 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(21)
(5)
(13)

Komentarai (25)