Ląstelės keičia profesiją  (0)

JAV mokslininkai virusų pagalba vienas gyvų pelių ląsteles pavertė kitomis. Tai didelis laimėjimas, tobulinant audinių auginimo technologiją, leisiančią gydyti įvairias ligas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Įprastas kasos ląsteles specialistai perprogramavo į tokias, kurios išskiria insuliną. Ši medžiaga kontroliuoja tai, kaip organizmo ląstelės įsisavina gliukozę, ir yra būtina apsisaugoti nuo bei gydyti kai kurias diabeto atmainas.

Tai jau antras pasiekimas šiais metais, leidžiantis pagalvoti apie ateitį, kurioje medikai pacientų ląsteles naudos gydyti jų pačių ligoms ar sužalojimams, apsieidami be kamieninių ląstelių, paimtų iš žmogaus embrionų.

JAV Harvardo universiteto Kamieninių ląstelių instituto direktorius Douglas Meltonas teigia, kad metodas teikia vilčių, jog vieną dieną mokslininkai galės pakeisti mirusias nervų ar širdies ląsteles, perprogramuodami jų kaimynes kituose audiniuose.

D. Meltono komanda eksperimentą pradėjo nuo kasos ląstelių, kurios išskiria virškinimo fermentus, ir pavertė jas „beta“ ląstelėmis, gaminančiomis insuliną. Tai mokslininkai padarė genais pakeisdami tvarką, pagal kurią vieni genai yra aktyvūs, o kiti – ne.

Tuomet tyrėjai šias ląsteles sunaikino nuodais, dėl kurių pelės suserga diabetu, ir į kasą įleido virusų, kurie įsiterpė į fermentus gaminančias ląsteles įterpė virusų. Šie virusai su savimi atsinešė tris genus, kurie reguliuoja kitų genų veiklą.

Vos po trijų dienų pelių kasose pradėjo formuotis naujos insuliną gaminančios ląstelės, o po savaitės daugiau nei penktadalis virusais užkrėstų ląstelių jau buvo „pakeitusios profesiją“. Tokį rezultatą mokslininkai vertina kaip „stebėtinai gerą“.

D. Meltonas tikisi, kad virusus pavyks pakeisti vaistais dėl grėsmės žmonių sveikatai. Jo teigimu, mokslininkai kol kas nežino, ar triuką pavyktų pakartoti su kitų tipų lastelėmis, kurios savo veikla būtų labai nutolusios viena nuo kitos. Aišku tik tai, kad skirtingoms ląstelėms reikės ir skirtingų jas perprogramuojančių signalų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Erdvėlaivis Žemė
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: