Ekologinė architektūra: namus užsiauginkite patys  (1)

Autobuso stotelė apauga pavėsį teikiančiais vijokliais, žaidimų aikštelė, kurioje viskas iš augančių medžių, augančių medžių šaknys sudaro prieglobstį atsparų žemės drebėjimams? Tokia yra darnios, ekologiškos plėtros ateities vizija, kurią jau dabar įgyvendina Telavivo universiteto mokslininkai Yav Waisel ir Amram Eshel.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Idėja paversti medžius naudingais objektais, kitaip vadinama arboskulptūra arba medžių formavimu, nėra naujiena. Dabar mokslininkai, naudodamiesi šia idėja, įkūrė įmonę, kuri ims platinti gyvus statinius visame pasaulyje. Pirmieji statiniai jau stovi JAV, Australijoje ir Izraelyje, ten išbandomi gyvieji parkų suoliukai, žaidimų aikštelių struktūros, gatvių apšvietimo stulpai ir vartai.

„Mes pritaikėme gerai žinomą botanikos fenomeną, kuomet augalų šaknys auga virš žemės, todėl vietoj to, kad naudotome medžių šakas, mes ėmėme formuoti jų šaknis,“ sakė profesorius Amram Eshel. Pirmiausia „šaknų statinių“ idėja buvo pradėta tikrinti Sarah Racine šaknų tyrimų laboratorijoje Telavivo universitete. Tai didžiausia aeroponikos (augalai auginami ne dirvožemyje, o drėkinant šaknis specialiu tirpalu) laboratorija pasaulyje. Ją prieš 20 metų įkūrė profesorius Yav Waisel ir iki šiol laboratorija vykdo aplinką tausojančius projektus.

Komerciniu tyrimų įgyvendinimu rūpinasi įmonė Plantware. Dirbdami kartu mokslininkai išsiaiškino, kad kai kurie medžiai, auginami aeroponikos sąlygomis, nesumedėja. Taip iš „minkštųjų šaknų“ imta kurti įvairius statinius. Gali būti, kad ateityje, bus galima sukurti visą gyvenamąjį namą, naudojantis vien tik aplinkai nekenkiančiomis technologijomis. Plantaware inžinierius Gordonas Glazeris tikisi pirmąjį tokio namo prototipą išvysti jau po dešimtmečio. Nors namų užsiauginimo metodą dar reiks tobulinti ilgai, to rezultatai tai pat bus ilgalaikiai, ir žalioji architektūra nekenks aplinkai.

Profesoriaus Amram Eshel laboratorija vykdo ir kitus planetos išteklius tausojančius projektus. Šiuo metu jie tiria lateksą gaminančius krūmus, Euphoria tirucalii, kuriuos galima auginti dykumose ir naudoti kaip kurą. Jie taip pat bando genetiškai pakeisti augalų šaknis taip, kad jos būtų jautresnės drėkinimui ir tam būtų išeikvojama mažiau vandens.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MokslasPlius
MokslasPlius
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)