Smilkalai didina tikimybę susirgti vėžiu  (5)

Smilkalų dūmai gali būti labai saldūs, tačiau dažnai jais kvėpuojant didėja rizika susirgti kvėpavimo takų vėžiu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

12 metų tyrę daugiau nei 61 tūkstantį Singapūre gyvenančių kinų, mokslininkai atrado ryšį tarp tarp stiprių smilkalų deginimo ir įvairių kvėpavimo takų vėžio atmainų.

Smilkalai tūkstantmečius naudojami daugelio kultūrų religiniuose ir dvasiniuose ritualuose. Azijoje žmonės smilkalus dažniausiai degina namuose. Šis reiškinys populiarėja Vakarų valstybėse.

Savo tyrimui mokslininkai pasirinko 61320 anksčiau vėžiu nesirgusių Singapūro kinų moterų ir vyrų nuo 45 iki 74 metų. Tiriamieji nurodė, kaip dažnai, kaip ilgai ir kokiose vietose degina smilkalus.

Per 12 metų 325 tiriamiesiems išsivystė viršutinių kvėpavimo takų – nosies, burnos ar gerklės – vėžys. Mokslininkai nustatė, kad rizika juo susirgti yra susijusi su smilkalu deginimu, ir išimtis iš taisyklės yra tik nosiaryklės vėžys. Dar 821 žmogus susirgo plaučių vėžiu, tačiau smilkalų įtakos čia taip pat nepastebėta.

Nustatytas ryšys tarp smilkalų deginimo ir vėžio išliko net ir įvertinus kitus faktorius, pradedant rūkymo ir baigiant dietomis.

Prisiekę smikalų degintojai – tiek rūkantys, tiek nerūkantys – taip pat labiau rizikuoja susirgti vadinamąja plokščialąste karcinoma – vėžio atmaina, kuri suformuoja navikus dengiamuosiuose organizmo audiniuose. Tyrimo dalyviai, kurie namuose degino smilkalus visą dieną ar visą parą, 80 % labiau rizikavo susirgti karcinoma, apimančia visą kvėpavimo takų paviršių.

„Šis ryšys tik patvirtina daugelį tyrimų, įrodančių kancerogenų buvima smilkalų dūmuose, – teigia Kopenhagos Statens Serum instituto dr. Jeppe Friborg. – turint omenyje plačiai paplitusį ir kartais priverstinį kvėpavimą smilkalų dūmais, tyrimas yra reikšmingas visuomenės sveikatos specialistams“.

Mokslininkai dabar sieks išsiaiškinti, ar skirtingi smikalai skirtingai veikia ir riziką susirgti vėžiu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Erdvėlaivis Žemė
(4)
(1)
(3)

Komentarai (5)