Rusija siūlo už LHC galingesnį greitintuvą statyti prie Maskvos  (57)

Prie Maskvos gali būti pastatytas naujas dalelių greitintuvas, dar galingesnis už prieš kelias dienas CERN paleistą Didįjį hadronų priepriešinių srautų greitintuvą (LHC), pareiškė Rusijos akademikas Viktoras Matvejevas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jo teigimu, šiuo metu mokslininkai aptarinėja galimybę Rusijoje statyti Didįjį linijinį elektronų ir pozitronų priešpriešinių srautų greitintuvą („International Linear Collider“), sudarytą iš dviejų tiesinių greitintuvų, kuriuose būtų priešpriešiais nukreipiami elektronų ir pozitronų pluoštai.

Skirtingai nuo žiedinio greitintuvo, linijiniam nereikia galingų magnetų beveik šviesos greičiu lekiančių dalelių pluoštams išlenkti, todėl jo konstrukcija yra paprastesnė, skelbia „Newsru.com“.

Akademiko V. Matvejevo teigimu, Dubnos branduolinių tyrimų institute (Rusija) dirbantys fizikai kreipėsi su tokiu pasiūlymu į tarptautinę mokslo bendruomenę. Tarptautinis komitetas, atsakingas už pasirengimą tokio greitintuvo statybai, esą „labai rimtai“ įvertino tokį pasiūlymą.

„Jie atsiuntė į Dubną labai įtakingą delegaciją, kuri išsamiai išnagrinėjo pasiūlymą, apžiūrėjo Pamaskvėje siūlomas statybos aikšteles ir konstatavo, kad tai viena geriausių vietų pasaulyje tokio greitintuvo statybai“, - sakė mokslininkas.


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (57)

Susijusios žymos: