Indija pirmą kartą istorijoje teisme panaudojo smegenų skenerį  (9)

Naujoji technologija vienų yra intensyviai kritikuojama. Kiti į ją žvelgia tarsi į sidabrinę kulką, išgelbėsiančią nuo terorizmo, atsisakant kankinimų ir kitų žiaurių tardymo būdų. Dar kiti mokslininkai prognozuoja, kad melas netrukus apskritai išnyks. Dar neradus bendro konsensuso dėl technologijos patikimumo, Indija tapo pirmąja šalimi, kurioje prieštaringai vertinamo smegenų skenerio pateikta informacija buvo pripažinta kaip žmogžudystės įrodymas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ilgus metus mokslininkai stebėjo smegenų veiklą, bandydami identifikuoti apgaulę. Tam jie naudojo praktiškai bet kokius būdus, kuriais būtų galima kaip nors užfiksuoti smegenų veiklą realiu laiku, ir pagal šią informaciją nustatyti, ar įtariamasis prisimena daugiau nei teigia. Šiuo tikslu per žmogaus galvą būdavo siunčiami infraraudonieji spinduliai, potencialūs melagiai buvo talpinami į magnetinio rezonanso vaizdų (MRI) mašinas, o jų akių judesiams sekti buvo naudojami specialūs skeneriai. Po rugsėjo 11-osios teroristų atakos JAV tiesiogine prasme pradėjo "pilti" pinigus į smegenų analizės pagrindu veikiančią melo detekciją, tikintis daugiau rezultatų kovojant su terorizmu. 

Visi sutinka, jog tokios technologijos yra daug žadančios, tačiau kol kas jų veiksmingumas nėra garantuotas, dėl ko dar niekas jų dar nepripažino kaip įrodymo. Iki šiol. Indijos teisėjai jau kurį laiką smegenų skenerius įvardijo kaip priemonę melui identifikuoti, tačiau tik šių metų birželį Pune mieste (Maharashtra provincijoje, Indija) teisėjas smegenų skenavimo rezultatus įvardijo kaip įrodymą, jog įtariamosios nusikaltėlės smegenyse buvo saugota "patyriminė informacija" apie nusikaltimą,  kokią gali turėti tik žudikas. Tuo remiantis moteris buvo nuteista iki gyvos galvos kalėti kalėjime.

Indijoje panaudotas skeneris iš esmės yra elektroenfacelograma (EEG) - ant įvairių galvos zonų pritvirtinami elektrodai, kurie matuoja smegenų skleidžiamus elektros impulsus. Įtariamasis sėdi nešnekėdamas, užmerkęs akis. Jam garsiai perskaitomas nusikaltimo scenarijus (kaip jį įsivaizduoja kaltintojai). Įrašytos smegenų bangos vėliau apdorojamos specialia Bangalore mieste (Indija) sukurta programa. Programa bando aptikti, ar klausantis kaltinamojo kalbos aktyvuojasi tam tikros smegenų sritys, kurios technologijos išradėjų teigimu leidžia teigti, jog žmogus mintyse pakartotinai išgyvena savo patyrimus, įskaitant kvapų ir garsų atmintį. Išradėjai taip pat teigia, jog technologija leidžia atskirti, ar žmogus buvo tik įvykių liudininkas, ar pats viską atliko.

Kol kas šis įvykis dar tik sukėlė didelius debatus viso pasaulio teisininkų ir medikų tarpe. Kitos šalys kol kas nesirengia ankstyvos technologijos pripažinti kaip veiksmingo įrankio, tačiau artimiausioje ateityje dar gali daug kas pasikeisti.

(0)
(0)
(0)

Komentarai (9)