Mokslininkai ragina uždrausti nepilnamečiams lankytis soliariumuose  (11)

Asmenims iki 18 metų turi būti draudžiama naudotis soliariumų paslaugomis, pareiškė britų mokslininkai. Tyrėjai tvirtina aptikę „tvirtų įrodymų“, kad tie, kurie vaikystėje ar paauglystėje ilgai būdavo saulėkaitoje ar kaitinosi naudodami ultravioletinių spindulių lempas, labiau rizikuoja susirgti odos vėžiu vyresniame amžiuje, skelbia dienraštis „Guardian“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Medikai taip pat ragina uždrausti soliariumų paslaugų reklamą, kurioje tvirtinama, kad jos nekelia pavojaus sveikatai.

Žurnale „Pigment Cell and Melanoma Research“ paskelbtame Londono Šv. Jurgio ligoninės medicinos mokyklos, Masačūsetso bendrosios ligoninės Bostone (JAV) ir Naujosios Meksikos vėžio centro mokslininkų straipsnyje teigiama, kad ultravioletinių spindulių radiacija yra viena lengviausiai išvengiamų vėžio ir ankstyvos mirties priežasčių. „Nors genetiniai ir kiti veiksniai neabejotinai yra vieni rimčiausių odos vėžio rizikos faktorių, žalingas ultravioletinių spindulių poveikis yra nenuginčijamas, todėl su bandymais klaidinti visuomenę, iš dalies dėl ekonominių atitinkamų paslaugų sektoriaus sumetimų, turi būti griežtai kovojama visuomenės sveikatos labui“, - tvirtina tyrimo autoriai.

Tyrėjai taip pat pabrėžia kitų tyrimų rezultatus, liudijančius, kad odos įdegis yra tiesioginė reakcija į ultravioletinės radiacijos sukeltus DNR pažeidimus, todėl esą vadinamasis „saugus įdegis“ išvis neegzistuoja.

„Yra labai tvirtų įrodymų, kad ultravioletiniai spinduliai gali sukelti ląstelių mutacijas ir odos vėžį. Mes žinome, kad tie žmonės, kurie iki 35 metų amžiaus dažnai kaitindavosi saulėje, 75 proc. padidindavo odos vėžio pavojų“, - teigia Londono Šv. Jurgio ligoninės medicinos mokyklos profesorė Dorothy Bennett.

Nors D. Britanijos soliarumų asociacija teigia, kad šias paslaugas teikiančios įmonės atsisako aptarnauti jaunesnius nei 16 metų asmenis, neseniai šalyje atlikta apklausa atskleidė, kad soliariumuose lankėsi daugiau kaip 150 tūkstančių jaunesnių nei 16 metų paauglių ir vaikų.

Organizacijos „Cancer Research UK“ duomenimis, nuo 1980 m. susirgimų odos vėžiu skaičius šalyje beveik patrigubėjo. Moterims ši liga gresia labiau, nei vyrams. Kasmet nuo odos vėžio miršta daugiau nei 2300 britų.

78 proc. vyrų ir 91 proc. moterų, kuriems 2000 m. buvo diagnozuotas odos vėžys, gyveno ilgiau nei 5 metus. Statistinė tikimybė, kad susirgs odos vėžiu, šiuo metu yra 1:147 (vyrams) ir 1:117 (moterims).

„Nėra jokių medicininių ar mokslinių įrodymų, kurie galėtų paremti privalomos klientų amžiaus ribos padidinimą nuo 16 iki 18 metų. Jei tokių įrodymų būtų, mes atitinkamai pakeistume savo paslaugų teikimo taisykles“, - pareiškė D. Britanijos soliariumų asociacijos atstovas spaudai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (11)