Išduota pirmoji pasaulyje licencija klonuoti žmogaus embrionus  (34)

Australijos vyriausybė išdavė pirmąją pasaulyje licenciją, leidžiančią klonuoti žmogaus embrionus. Dirbtinio apvaisinimo paslaugas teikiančiai šalies bendrovei „Sydney IVF“ suteikta teisė klonuoti žmogaus embrionus, iš kurių būtų gaunamos kamieninės ląstelės, pranešė JAV dienraštis „USA Today“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jo teigimu „Sydney IVF“ klonavimo tikslais galės naudoti 7200 kiaušialąsčių. Anksčiau mokslininkai kamieninėms ląstelėms gauti naudodavo kitokias ląsteles, dažniausiai odos.

Kamieninių ląstelių gavybos iš klonuotų žmogaus embrionų technologija specialistų laikoma kontroversiška. „Sydney IVF“ atstovai teigia, kad ši licencija suteikia mokslininkams precedento neturinčią galimybę ištirti, kaip susiformuoja įvairios žmones luošinančios ligos, įskaitant raumenų distrofiją ir Huntingtono ligą, ir ieškoti būdų joms išgydyti.

„Sydney IVF“ mokslo ir tyrimų direktorius Tomas Stojanovas tvirtina, kad bendrovė turinti unikalų patirties, technologijų ir žmogaus kiaušinėlių (iš viso 7200) rinkinį, kuris turėtų atnešti jai sėkmę. „Lenktynės prasidėjo“, - pareiškė jis.

Visuomeninės organizacijos „Australians for Ethical Stem Cell Research“ vadovas Davidas van Gendas sukritikavo Australijos Nacionalinės sveikatos ir medicinos tyrimų tarybos sprendimą išduoti pirmąją licenciją žmogaus embrionų klonavimui. Jo teigimu dabartiniai pasiekimai kamieninių ląstelių gavybos srityje leidžia atsisakyti embrionų klonavimo.

„Neįtikėtina, kad leista vykdyti eksperimentus, kurių metu bus kuriami gyvi žmogaus embrionai vieninteliu tikslu – kad vėliau jie būtų sunaikinti“, - sakė Davidas van Gendas.

Savo ruožtu „Sydney IVF“ atstovai pažymi, kad Australijoje galioja vieni griežčiausių pasaulyje etiniai standartai, reguliuojantys klonavimo tyrimus. Mokslininkai atkreipia dėmesį, kad eksperimentų metu nebus sukurta žmogaus gyvybė. „Mes nekursime embrionų reprodukciniais tikslais“, - tvirtino daktaras T. Stojanovas.

Pranešama, kad „Sydney IVF“ ketina naudoti vadinamąjį somatinių ląstelių branduolių perkėlimo (SCNT) būdą, kuriuo 1996 m. buvo klonuota avelė Dolly. Naudojant šį metodą iš donorės kiaušialąstės išimamas branduolys ir į ją įsodinamas kitas branduolys su atitinkama DNR informacija.

2005 m. D. Britanijos mokslininkams pavyko klonuoti žmogaus embrioną, o šių metų sausį JAV bendrovė „Stemagon“ iš 23 kiaušialąsčių pavyko klonuoti 3 embrionus. Tačiau bandymai gauti iš jų kamieninių ląstelių baigėsi nesėkme.

„Sydney IVF“ kamieninių ląstelių gavybos iš klonuotų embrionų programos vadovė Julia Schaft pareiškė, kad eksperimento metu bus naudojamos tik tos kiaušialąstės, kurios dėl nepakankamos brandos netiko dirbtinio apvaisinimo procedūroms, be to, dėl to buvo gautas donorių sutikimas.

Bendrovei suteikta licencija leidžia 3 metus klonavimo tikslais naudoti 7200 kiaušialąsčių, kurios kitu atveju būtų sunaikintos.

Klonavimo eksperimentų draudimas Australijoje buvo panaikintas 2006 m. gruodį, tačiau žmogaus klonavimas reprodukciniais tikslais šalyje yra draudžiamas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (34)