Dar vienas žingsnis link Stounhendžo mįslės įminimo  (0)

D. Britanijos archeologai nustatė tikslesnę Stounhendžo pastatymo datą – apie 2300 metus prieš Kristų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip praneša BBC, tai svarbus žingsnis statinio paskirties mįslei įminti.

Tiksliausias iki šiol atliktas radioaktyvios anglies izotopų datavimas leidžia daryti išvadą, kad Stounhendžas pastatytas 300 metų vėliau nei buvo manoma.

Archeologiniams kasinėjimams vadovavo profesoriai Timas Darvillas ir Geoffas Wainwrightas, kuriems buvo suteiktas leidimas kasinėti vidiniame Stounhendžo akmenų rate. Tokie tyrimai paskutinį kartą buvo atlikti tik 1946 metais.

Naujausi archeologiniai radiniai leido ne tik tiksliau nustatyti Stounhendžo amžių, bet ir pateikė įrodymų T. Darvillo ir G. Wainwrighto iškeltai hipotezei apie paslaptingo statinio paskirtį.

Anot tyrėjų, Stounhendžas buvo ne tik observetorija ar ritualinių apeigų centras, bet ir stambus piligrimystės centras, į kurį žmonės keliaudavo tikėdamiesi išgyti – profesoriai šią vietą pavadino „neolito laikų Lurdu“.

Tokia hipotezė paaiškintų ir nepaprastai didelį sunkių traumų ir ligų požymių turinčių žmonių kapaviečių skaičių Stounhendžo apylinkėse. Be to, kapavietėse rastų dantų tyrimai parodė, kad didžioji dalis čia palaidotų senovės žmonių nebuvo šių apylinkių gyventojai.

Naujasis datavimas taip pat leidžia susieti Stounhendžą su „Amesburio Lankininku“. Šio žmogaus kapavietės atradimas vos už kelių kilometrų nuo statinio leidžia manyti, kad jis buvo labai turtingas ir įtakingas metalo apdirbėjas, atkeliavęs į Britanijos salas net iš Alpių, dabartinės Šveicarijos teritorijos.

„Lankininko“ gyvenimo laikotarpis, 2500 – 2300 metai prieš Kristų, sutampa su naujuoju Stounhendžo statybos laikotarpiu.

Archeologai mano, kad tai nėra paprastas sutapimas, mat „Amesburio Lankininkas“ galėjo atkeliauti į Stounhendžą tikėdamasis pasveikti. Ištyrus palaikus, paaiškėjo, kad „Lankininkas“ turėjo stiprią kelio sąnario traumą ir potencialiai mirtiną dantenų ligą.

Statinys galėjo atlikti ir daugiau funkcijų vienu metu, vadinasi, galimos ir kitų tyrėjų interpretacijos.

Tyrimo metu taip pat rasti ir ankstyviausius žmonių gyvenimo pėdsakus Stounhedžo vietoje, kurie siekia net 7200 metus prieš Kristų.

Čia galite peržiūrėti BBC parengta reportažą apie kasinėjimo darbus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai (0)