Egzoskeletas sugrąžina judėjimo laisvę paralyžuotiems žmonėms  (3)

Elektroninis egzoskeletas gražino judėjimo laisvę žmogui, 20 metų praleidusiam neįgaliojo vežimėlyje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

41 metų Izraelio gyventojas Radis Kaiofas pastaruosius du dešimtmečius praleido neįgaliojo vežimėlyje. Dabar jis vaikšto gatvėmis, padedamas negarsiai ūžiančio mechanizmo, jungiančio rankas ir kojas.

„Niekad nesvajojau, kad vėl galėsiu vaikščioti. Buvau spėjęs pamiršti, ką tai reiškia, – sako R. Kaiofas, kuris buvo sužeistas per tarnybą Izraelio armijoje. – Kai stoviu, galiu pajusti, koks aukštas iš tikrųjų esu, ir kalbėtis su žmonėmis akis į akį, o ne iš apačios“.

Prietaisą, pavadinimu „ReWalk“, sukonstravo inžinierius Amitas Gofferis, įkūręs nedidelę Izraelio technologijų kompaniją „Argo Medical Technologies“. Pats autorius yra paralyžiuotas, tačiau negali pasinaudoti savo išradimu, nes sunkiai valdo rankas.

Sistema sudaryta iš specialių ramentų, motorizuotų kojų laikiklių, kūno judesių jutiklių ir kuprinės su programine įranga bei baterijomis.

Riešo apyrankėje yra įmontuotas nuotolinio valdymo pultelis, kuriame vartotojas gali pasirinkti vieną iš 5 komandų – atsistoti, atsisėsti, eiti, leistis ar kilti vietove – ir palinkdamas į priekį įjungti dirbtines kojas.

JAV Niujorko universiteto Medicinos centro direktorė Kate Parkin teigia, kad stovėjimas visų pirma pagerina paciento fizinę būklę: „Stovint krūvį gauna visai kiti raumenys, o plaučiai gali visiškai išsiplėsti“.

R. Kaiofas įžvelgia ir kitą technologijos privalumą.

„Sveikata – dar ne viskas, – sako jis. – Dar yra ir orumas“.

„ReWalk“ šiuo metu yra tobulinamas Tel Avivo Šebos medicinos centre. 2010 metais jį planuoja pristatyti rinkai, o kainuos šis aparatas apie 45 tūkstančius litų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Erdvėlaivis Žemė
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)