Švedijos mokslininkui įteikta premija už „virtualų skrodimą“  (8)

Neišsigąskite, tai ne siaubo filmo premjera – ši kiek šiurpoka kaukolės nuotrauka iš tikro yra labai rimtas mokslo ir technologijų pasiekimų rezultatas, leidžiantis be galo vaizdžiai ir tiksliai pažvelgti į žmogaus vidų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Panašių nuotraukų dėka pasaulinį pripažinimą pelnė Švedijos medicinos fotografijos ir vizualizacijos centro (Center for Medical Image Science and Visualization) direktorius Anders Persson. Jo komanda jau ilgus metus ne tik kaupė mokslinių fotografijų kolekciją, tačiau ir kūrė naujus vizualizacijos metodus. Pasiekti rezultatai pagaliau sulaukė pripažinimo ir įvertinimo – šiais metais Anders Persson paskelbtas prestižinės mokslo ir medicinos fotografijos premijos (Lennart Nilsson Award) laureatu.

Nors pats prizas nėra labai įspūdingas – siekia $15 tūkstančių, tačiau jį pelnyti nėra labai lengva. Ši premija, pavadinta garsaus Švedijos mokslinės fotografijos puoselėtojo Lennart Nilsson vardu, teikiama nuo 1998 metų ir ją gauna tik didelius laimėjus visame pasaulyje pasiekę mokslo fotografijos ir vizualizacijos specialistai.

Kas liečia šių metų nominaciją, tai reikia pabrėžti, jog Anders Persson prizą gavo ne už vieną kurią nuotraukų seriją (nors jo komanda tokių nuotraukų turi ne vieną), tačiau už naują 3D nuotraukų vizualizacijos metodą, skirtą žmogaus ir gyvūnų kūno sandarai ir struktūrai vaizduoti. Ši technologija gimė per eilę metų tobulinant ir apjungiant žinomus žmogaus kūno tyrimo būdus.

Įspūdingos galutinės nuotraukos gaunamos apjungiant visą eilę pradinių duomenų, gautų iš tomografijos, magnetinio rezonanso, ultragarso ir kitų metodų. Mokslininkų sukurtas algoritmas leidžia šiuos skirtingo tipo duomenis sujungti į vieną visumą ir taip gauti neįtikėtinos kokybės ir labai vaizdžias vidaus organų nuotraukas. Svarbiausia, jog galutinėje nuotraukoje praktiškai nėra „meninių nukrypimų“ – nors vaizdas primena 3D animaciją, moksline prasme jis yra preciziškai tikslus ir teikia daug naudingos informacijos.

Ši technologija greitai paplito įvairiose srityse. Ypač ja susidomėjo teismo medicina – „virtualus skrodimas“ leido žymiai paprasčiau ir greičiau įvertinti kūno pažeidimus nei kiti dabartiniai metodai.

„Jo darbai apjungia naujausias technologijas, tuo pačiu išlaikydami meninį ir pažintinį akcentą. Jis atskleidžia kūno paslaptis su unikaliai detaliu tikslumu, leidžiančiu jas lengvai suprasti ir aptarti ne tik plačiajai žmonių auditorijai, bet ir ekspertams“, - taip apie Anders Persson ir jo darbą kalbėjo fondo Lennart Nilsson Award atstovai, motyvuodami savo pasirinkimą mokslininkui skirti premiją.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (8)