Vidinio laikrodžio sutrikimai turi įtakos atminčiai  (2)

Dauguma žmonių sužino apie savo circadinį arba kitaip dar vadinamą vidinį paros ritmą tik tada, kai kerta kelias laiko juostas ir pajunta paros ritmo sutrikimus. Mokslininkai jau nuo seno žino, kad žmogaus vidinis paros ritmas reguliuoja beveik visas žmogaus biologines sistemas, pradedant kraujo spaudimu ir baigiant potraukiu mylėtis, rašoma livescience.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Stenfordo universiteto mokslininkai nustatė, kad tuomet, kai žmogaus circadinė sistema sutrinka, taip nutinka ir žmogaus atminčiai. „Proceedings of the National Academy of Sciences“ išspausdintame straipsnyje biologas Normas Ruby teigia, kad žiurkėnai, kurių circadinės sistemos buvo pažeistos, skirtingai nei „normalūs“ žiurkėnai, negalėjo prisiminti savo aplinkos.

„Jie nieko neprisimena“, – apie šiuos žiurkėnus sakė N. Ruby.

Mokslininkai seniai įtarė, kad sugebėjimas mokytis ir atmintis gali būti susiję su skirtingais smegenų veiklos lygiais, arba budrumu, kuris dėl normalių ritmų kinta kelis kartus per dieną. Bet neįrodyta, kad nuo circadinės sistemos priklauso sugebėjimas mokytis ir atsiminti. M. Ruby išsiaiškino, kad sugebėjimas mokytis ir atmintis priklauso nuo smegenyse esančio neurochemikalo „GABA“, kuris yra visų gyvūnų smegenyse, kiekio. Šį neurochemikalą, kuris slopina smegenų veiklą, priklausomai nuo miego ir budrumo ciklus nulemiančio circadinio ritmo, išskiria kūnas.

N. Ruby, šviesa išderinęs žiurkėnų circadinį ritmą, pastebėjo, kad tuomet žiurkėnų GABA lygis buvo ypač didelis ir jie iš esmės nieko neprisiminė. Pasak mokslininkų, šis atradimas yra reikšmingas Dauno sindromu sergantiems žmonėms, kurių smegenų funkcijos dėl ligos yra nuslopintos. Tai pat circadinio ritmo sutrikimai gali būti susiję su dažnai senyvo amžiaus žmones kamuojančiais atminties sutrikimais.

„Žmonėms senstant, vienas svarbiausių jiems nutinkančių dalykų yra tas, kad circadinė sistema pradeda degraduoti ir nykti“,- teigė M. Ruby. „Gali būti, kad dėl circadinės sistemos degradacijos senyvi žmonės turi problemų dėl trumposios atminties“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)