Nauja viltis pandų mylėtojams - iššifruotas jų genomas  (3)

Kinijos mokslininkai kartu su kolegomis iš viso pasaulio pranešė, jog pagaliau iššifravo didžiosios pandos (Ailuropoda melanoleuca) genomą ir dabar tikisi nustatyti, kodėl šie gyvūnai taip nemėgsta poruotis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Mes tikimės, kad genomas paaiškins, kodėl didžiosios pandos taip vangiai dauginasi. Galbūt mokslininkams pavyktų joms padėti susilaukti daugiau palikuonių“, – dienraščiui „China Daily“ sakė kinų tyrėjas Wangas Junas. Didžiosioms pandoms, kurios laikomos vienu iš Kinijos nacionalinių simbolių, gresia išnykimas. Laisvėje jų gyvena apie 1600 (daugiausia pietvakarinėje Kinijos dalyje), o Kinijos ir kitų šalių zoologijos soduose – apie 250. Tiesa, šie duomenys nėra visų pripažįstami – kai kurių mokslininkų teigimu, laisvėje gyvenančių pandų skaičius siekia 3000. Tačiau ir tai nėra labai didelis skaičius, turint omenyje, jog šie gyvūnai labai pasyviai dauginasi. Apie pandų nenorą poruotis sklinda legendos. Kinų mokslininkai jau mėgina specialiais pratimais ir „erotine medžiaga“ priversti šiuo gyvūnus daugintis.

Dauginimosi problema nėra vienintelė – mokslininkams labai rūpi ir kiti klausimai – pirma, kodėl didžiosios pandos minta beveik vien tik bambukais. Šis veiksnys smarkiai riboja jų galimybę prisitaikyti prie aplinkos. Ir antra – kodėl suaugusios pandos yra tokios didelės, jei tik gimusio mažylio svoris tesudaro 1% motinos svorio.

Šifruojant pandų genomą dalyvavo mokslininkai iš Kinijos, Didžiosios Britanijos, JAV, Danijos ir Kanados. Jie iššifravo trejų metų pandų patelės Jing Jing genomą. Gauti rezultatai patvirtino spėjimus, kad pandos tikrai yra meškų porūšis – vadinasi pandų pravardžiavimas „bambukinėmis meškomis“ nėra laužtas iš piršto. Taip pat paaiškėjo, jog pagal genotipą panda yra artimiausia šuniui (80% panašumo), o su žmogaus genomu sutapo 68% genų. Dėl įdomumo mokslininkai pastebi, jog pandų genomas labai stipriai skiriasi pelių.

Mokslininkų teigimu išsamesnis genomo tyrimas bus baigtas dar šių metų gale – tuo laiku gali pasirodyti ir naujas straipsnis apie gautus rezultatus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)

Susijusios žymos: