Rastas ilgiausias vabzdys  (0)

Mokslininkai rado ilgiausią vabzdį pasaulyje, praneša AP. Naujojo „rekordininko“ kūno ilgis beveik 36 cm (56 cm matuojant su ištiestomis galūnėmis) – tai dviem centimetrais daugiau nei ankstesnis „rezultatas“. Apie šį atradimą paskelbta žurnale „Zootaxa“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vabzdį, kuris buvo pavadintas Phobaeticus chani, rado Borneo salos gyventojai. 1989 m. jis buvo atiduotas Malaizijos gamtininkui mėgėjui Datukui Chanui Chew Lunui, kuris jį laikė iki dabar, kol jo nepamatė vienas iš Britanijos gamtos istorijos muziejaus darbuotojų. Ankstesnis „rekordininkas“ taip pat buvo rastas Borneo saloje.

Rastas vabzdys priklauso vadinamųjų gyvalazdžių rūšiai. Šie gyviai buvo taip pavadinti dėl jų kūno formos, kuri primena ilgą lazdelę. Tokia išvaizda padeda vabzdžiams slėptis nuo grobuonių medžių ir krūmų šakose.

Gyvalazdės (Phasmoidea) priklauso sparnuotųjų vabzdžių (Pterygota) poklasio būriui. Iš viso žinoma apie 2500 rūšių. Gyvalazdės daugiausiai paplitusios atogrąžų vietovėse ir poatogrąžiuose. Paprastai kūnas siekia 5-35 cm. ilgio, dažniausiai patelės būna daug didesnės už patinėlius. Kai kurių rūšių patinėliai turi sparnus ir gali skraidyti, bet patelės tik vaikšto. Gyvalazdės dažniausiai būna rudos ar žalios spalvos ir savo forma labai panašios į pagaliuką ar šakelę. Dar kitos būna panašios į augalo lapus.

Gyvalazdės aktyvios dažniausiai naktį, tačiau didžiąją gyvenimo dalį praleidžia nejudėdamos, kabėdamos ant augalų šakų ir lapų. Sugeba puikiai užsimaskuoti ir susilieti su aplinka: sustingsta šakelę primenančia poza, o kai juda, tai daro labai atsargiai, lengvai siūbuodamos pagal vėjo gūsius.

Gyvalazdžių gerai išvystytas graužiamasis aparatas, jos yra žolėdės, minta augalų lapais. Akys išsivystę pilnai, tačiau regėjimas nėra geras, specialių garsų neskleidžia.


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: