Dinozaurai turėjo kaulines ataugas, kuriomis skleisdavo garsus  (0)

Mokslininkai ištyrė, kad dinozaurai tarpusavyje bendraudavo skleisdami garsus kaulinėmis ataugomis ant galvų, rašo telegraph.co.uk. Kompiuterinė rekonstrukcija iškėlė prielaidą, kad ataugomis su ilgomis, lenktomis nosies ertmėmis dinozaurai skleisdavo šiurpius, žemus, baubimą primenančius garsus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai spėja, kad leisdami garsus, dinozaurai kviesdavo pateles ar patinus ir baidydavo plėšrūnus.

Tyrėjai atkūrė keturių dinozaurų rūšių, turinčių panašius į ančių snapus, smegenų ir nosies ertmes, paskui mėgino atkurtų jų leidžiamus garsus. Mokslininkai rentgenografiniu tyrimu taip pat ištyrė galvos ertmę.

Ankstesnės teorijos teigė, kad žoliaėdžių dinozaurų kalinės ataugos stiprindavo uoslę, reguliuodavo temperatūrą arba rezonuodavo garsą.

Karališkojo Ontarijo muziejaus ir Toronto universiteto profesorius Davidas Evansas pasakojo: „Iš smegenų formos galima spręsti, kokie pojūčiai buvo reikalingi dinozaurams ir spėti, kokias funkcijas atliko ataugos.“

Mokslininkai atlikę tyrimą, taip pat padarė išvadą, kad dinozaurai turėjo jautrią vidinę ausį, kuria išgirsdavo žemo dažnio, baubimą primenančius garsus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: