Surastas seniausias paukščių protėvis  (3)

Smulkus ir labai įdomios išvaizdos dinozauras, gyvenęs prieš daugiau nei 152 - 168 mln. metų, laikomas pačiu seniausiu dabartinių paukščių protėviu ir mokslininkų nuomone, gali suteikti atsakymų apie svarbų paukščių evoliucijos etapą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Keistojo dinozauro liekanos aptiktos Kinijos šiaurėje esančio Vidinės Mongolijos regiono Daohugou vietovėje. Šis gyvūnas buvo tolimas tiranozauro (Tyrannosaurus rex) giminaitis, tačiau dydžiu prilygo kačiukui, o jo kūnas buvo dalinai plunksnuotas, tačiau skraidyti nemokėjo. Epideksipteriksu (Epidexipteryx hui) pavadintas miniatiūrinis dinozauras turėjo įspūdingą uodegą, kuria galėjo naudotis viliodamas pateles arba baidydamas priešus. Tuoktuvių ritualo metu dinozauras tikriausiai puikuodavosi plunksnomis kaip uodegą išskleidęs povas, kad prisiviliotų patelę. Ši dinozauro ypatybė lėmė ir jo vardą - epideksipteriksas graikų kalba reiškia „plunksnų rodytojas“. Jo moksliniame pavadinime taip pat įamžinta Kinijos mezozojaus žinduolių eksperto Yaoming Hu pavardė. Šis mokslininkas mirė balandį po ilgos ligos, sulaukęs vos 42 metų.

Epideksipteriksas priklausė plėšrūnų tipui ir yra priskiriamas teropodų grupei, kuri klestėjo viduriniame ir vėlyvajame juros periode. Dinozauras svėrė ne daugiau nei 164 gramus ir maitinosi daugiausiai kiaušiniais, kuriuos surasdavo arba pasigrobdavo iš kitų dinozaurų lizdų. Kitą raciono dalį sudarė stambesni vabzdžiai arba smulkūs žinduoliai.

Mokslininkams radinys labai įdomus tuo, jog gali padėti praskleisti paukščių evoliucijos paslaptis. Mokslininkams ypač rūpi, kodėl evoliucijos eigoje kai kurie dinozaurai (dabartiniai paukščių protėviai) tapo plunksnuoti.

Tikėtina, kad plunksnos padėdavo išlaikyti šilumą arba padėdavo sklandyti. Manoma, kad medžiuose gyvenusiems dinozaurams jos padėdavo šokinėti arba sklandyti nuo šakos ant šakos gelbėjantis nuo grobuonių arba ieškant grobio.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)

Susijusios žymos: