Genų inžinieriai "sumeistravo" dar vieną tamsoje švytintį katiną  (16)

JAV mokslininkai genų inžinerijos būdu išvedė dar vieną katiną, kuris, tamsoje apšviestas ultravioletinių spindulių lempa, švyti žalia spalva.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tiesa, žaliai šviečia tik „Mr. Green Genes“ pavadinto katino nosis, ausys ir akys – būtent toks buvo į jo DNR įterpto specialaus fluorescencinį poveikį sukeliančio baltymo panaudojimo rezultatas. „Žaliojo“ katino DNR buvo pakeista norint patikrinti, ar specialaus geno įterpimas neturės poveikio jo genetinei sandarai. Fluorescencinis baltymas buvo panaudotas dėl to, kad jo poveikis labiausiai pastebimas gleivinėje. Jis eksperimento metu į katino DNR buvo įterptas kartu su cistos fibrozitą sukeliančiu genu, kad būtų galima lokalizuoti jo „buvimo vietą“.

Mokslininkai tokiais eksperimentais siekia rasti būdą, kaip būtų galima „nukenksminti“ cistos fibrozitą ir kitas ligas lemiančius genus. Pasak tyrimų grupės vadovės Betsy Dresser, katinui įterptas genas niekaip neatsilieps jo sveikatai. „Katės yra idealiai tinkamos tokiems eksperimentams, nes jų genetinė sandara panaši į žmonių. Kad įsitikintumėme, jog genas „nukeliavo“ būtent ten, kur ir tikėtasi, buvo įterptas švytėjimo efektą sukeliantis baltymas“, - sakė mokslininkė.

Praktiškai prieš metus mes jau rašėme apie tokį eksperimentą atlikusius Pietų Korėjos mokslininkus. Ką gi, eksperimentų geografija plečiasi.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (16)