ES slapčiomis ruošiasi įteisinti Europoje genetiškai pakeistą maistą  (59)

Europos Komisija slapčiomis bando paveikti visų 27 ES šalių vyriausybių vadovus, siekdama įteisinti Europoje genetiškai pakeistų augalų naudojimą, atskleidė į spaudą patekę konfidencialūs dokumentai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

D. Britanijos premjeras G. Brownas, Prancūzijos prezidentas N. Sarkozy, Vokietijos kanclerė A. Merkel ir kiti Europos šalių vadovai, skatinami Europos Komisijos pirmininko J. M. Barroso, slapčiomis rengia precedento neturinčią kampaniją, kuria siekiama pakeisti Europos šalių visuomenės nuomonę dėl genetiškai modifikuotų žemės ūkio kultūrų ir pradėti tokius augalus auginti visoje ES, pranešė britų dienraštis „The Independent“.

Tai patvirtina jo redakcijos gauti konfidencialūs dokumentai – privačiai surengtų 27 ES valstybių vyriausybių atstovų susitikimų protokolai. Jie atskleidžia ES planus „paspartinti“ genetiškai pakeistų augalų ir iš jų pagamintų maisto produktų pateikimą Europos rinkai ir „imtis priemonių“ tam besipriešinančios visuomenės atžvilgiu.

Šie dokumentai taip pat liudija, kad ES lyderiai norėtų, kad „agrarinio sektoriaus“ ir „pramonės“ (pasak dienraščio, ko gero, stambių biotechnologijų koncernų, tokių kaip „Monsanto“) pastangos kovojant su „savanaudiškų interesų“ siekiančiomis aplinkos apsaugos organizacijomis būtų kur kas ryžtingesnės, rašo „The Independent“.

Anot leidinio, naujiena apie slaptas derybas gali sukelti protestų bangą, nes Europos šalyse vis stiprėja susirūpinimas dėl genetiškai pakeistų augalų – net ir tose šalyse, kur jų naudojimas yra įteisintas.

Dėl nepalankios viešosios nuomonės genetiškai pakeisti augalai uždrausti D. Britanijoje. Juos iki šiol leista auginti tik trijose Europos Sąjungos šalyse – Prancūzijoje, Ispanijoje ir Portugalijoje, tačiau Prancūzijos vyriausybė jau įšaldė tokį savo sprendimą, o visuomenės pasipriešinimas jiems Ispanijoje ir Portugalijoje sparčiai didėja, rašo „The Independent“.

Jau kurį laiką biotechnologijų pramonė Europoje vykdo viešųjų ryšių kampaniją, paremtą esminiu teiginiu, kad tik genetiškai pakeistos žemės ūkio kultūros gali „išmaitinti pasaulį“. Jos poveikis pastebimas D. Britanijos vyriausybės nariams, kurie vis dažniau pasisako už šių technologijų plėtrą, bei Europos Komisijai, su kuria, pasak biotechnologijos koncernų lobistų, „užmegzti puikūs darbiniai santykiai“.

Slaptieji posėdžiai dėl genetiškai modifikuoto maisto, pasak „The Independent“, buvo šaukiami labai palankiai šiuo atžvilgiu nusiteikusio Europos Komisijos pirmininko Jose Manuelio Barroso iniciatyva, o jiems pirmininkaudavo jo asmeninio biuro vadovas Joao Vale de Almeida. Dienraščio gauti dokumentai liudija, kad visų 27 ES šalių premjerai buvo paprašyti deleguoti į tokius susitikimus po vieną savo „specialų atstovą“.

Nei šių posėdžių dalyvių sudėtis, nei jų tikslai, nei datos niekuomet nebuvo paskelbtos viešai, tačiau „The Independent“ pavyko gauti dokumentus, kuriuose yra visų dalyvių sąrašas ir šių metų liepos 17 d. ir spalio 10 d. posėdžių pirmininko parengtos išvados.

Šie dokumentai liudija, kad N. Sarkozy ir A. Merkel į slaptus pasitarimus dėl genetiškai pakeisto maisto buvo atsiuntę „artimus padėjėjus“. Iš išvadų galima spręsti, kad posėdžių dalyviai daugiausiai tarėsi, kaip būtų galima paspartinti genetiškai pakeistų augalų ir maisto patekimą į rinką ir kokių priemonių reikėtų imtis, kad visuomenė pakeistų savo neigiamą nuostatą jų atžvilgiu.

Kad genetiškai pakeisti maisto produktai galėtų pasiekti Europos rinką, būtinas ES institucijų pritarimas. Nors Europos Komisija jų atžvilgiu yra nusiteikusi palankiai, įvairių Europos šalių vyriausybių požiūris labai skiriasi, todėl ES Ministrų Taryba negalėtų priimti atitinkamo sprendimo, pastebi dienraštis.

Dienraščio gauti dokumentai taip pat liudija, kad Europos Komisijos pirmininkas J. M. Barroso asmeniškai daro spaudimą vyriausybių vadovams, siekdamas įtikinti juos, o ne atitinkamų šalių žemės ūkio ir aplinkos apsaugos ministrus. J. M. Barroso esą pabrėžia būtinybę ES šalių premjerams „pažvelgti plačiau“, ragina posėdžių dalyvius pranešti apie vykusias diskusijas savo vyriausybių vadovams ir akcentuoja premjerų dėmesio atkreipimo į būsimų problemos svarstymų Ministrų Taryboje svarbą.

Dienraštis cituoja gamtosaugos organizacijos „Friends of Earth“ Europos padalinio atstovę Heleną Holder, pareiškusią, kad „Barroso tikslas – kaip galima greičiau ES įteisinti genetiškai pakeistą maistą. Todėl jis kreipiasi tiesiai į prezidentus ir premjerus, kad šie atitinkamai paveiktų savo ministrus ir šiuo požiūriu veiktų išvien.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (59)

Susijusios žymos: