NASA "Cassini" zondas Saturno palydove ieškos gyvybės  (1)

NASA planuoja savo sėkmingai misiją atlikusiam kosminių tyrimų zondui "Cassini-Huygens" suteikti naują tikslą. Šis tikslas anksčiau nebuvo numatytas, tačiau yra išties nepaprastas - ieškoti gyvybės požymių Saturno palydove Encelade. Dar 2005 metų liepą "Cassini" čia užfiksavo didžiulius ledo dalelių ir garų debesis, kylančius iš po palydovo paviršiaus. Tai leidžia daryti prielaidą, jog po Encelado paviršiumi slypi skystas vandenynas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pagal duomenis, gautus iš Kasinio (Cassini) automatinio erdvėlaivio, mokslininkai šiuo metu tikina, kad skysto vandens ištekliai yra vos kelių dešimčių metrų gylyje, mažo (vos 500 kilometrų skersmens), bet aktyvaus, Saturno palydovo Encelado paviršiuje. Jaudinantis naujas spėjimas susijęs su medžiagos čiurkšlėmis ir burbulais, besiveržiančiais iš palydovo paviršiaus. Čiurkšlės trykšta iš ilgų tarpeklių, pramintų tigro dryžiais, kurie matyti šioje Encelado pietų poliaus nuotraukoje. Detalūs modeliai patvirtina, kad medžiaga veržiasi iš negiliai po paviršiumi slypinčių skysto vandens kišenių, kurių temperatūra yra net 273 Kelvino laipsniai (0 Celsijaus laipsnių), nors Encelado paviršiaus temperatūra - apie 73 Kelvino laipsniai (-200 Celsijaus laipsnių). Svarbus žingsnis ieškant vandens ir nežemiškos gyvybės atsiradimo galimybių yra būtent tokie, netoli paviršiaus glūdintys, vandens ištekliai, kurie labiau pasiekiami negu, pavyzdžiui, vidinis vandenynas, aptiktas Jupiterio palydove Europoje. Dabartinis mokslininkų sumanymas - pasiųsti zondą skrieti pro šiuos debesis bei aplink patį palydovą, siekiant surasti papildomų gyvybės egzistavimo požymių. Vienas patikimiausių tokių požymių būtų sudėtingesnių anglies pagrindu sudarytų organinių molekulių egzistavimas. Dabartinė mokslininkų nuomonė yra ta, kad tokiame vandenyne gyvenančios gyvybės formos turėtų išskirti metaną arba jam analogiškas dujas - būtent jas turėtų sugebėti aptikti "Cassini". "NASA Ames Research Center" tyrinėtojų komanda jau sukonstravo imitacinę kamerą, kurioje bandoma sumodeliuoti Encelade egzistuojančias aplinkos sąlygas. Remiantis tokio eksperimento rezultatais mokslininkai tikisi apytiksliai apskaičiuoti, kokių dujų galima tikėtis rasti šiame kosminiame kūne.

Žinoma, tai yra toli siekiantis sumanymas. Tačiau naujosios misijos metu gali būti surinkti duomenys, kurie artimiausiais dešimtmečiais pravers planuojant naujų zondų misijas į dujinius mūsų Saulės sistemos gigantus - Jupiterį ir Saturną. 



Rengiant naujieną naudota informacija iš:

Enceladas ir vandens paieškos

(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: