Kraujotaką kontroliuoja „sugedusių kiaušinių“ dujos  (0)

Kai nosį pasiekia sugedusių kiaušinių kvapas, mažai kas galėtų nuo jo atsipalaiduoti, o ne pasišlykštėti. Tačiau mokslininkai įrodė, kad „sugedusių kiaušinių dujos“, vandenilio sulfidas, yra išskiriamas kai kuriose gyvulinėse ląstelėse ir veikia kaip raumenų relaksantas, reguliuojantis kraujospūdį, rašo www.nature.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vandenilio sulfidas ne tik dvokia – jis taip pat yra ganėtinai nuodingas. Vos keletas įkvėpimų oro, kuriame yra didelė šių dujų koncentracija (apie 500 dalelių iš milijono) gali nužudyti žmogų.

Bet per pastaruosius 20 metų tyrimais įrodyta, kad šiomis dujomis pelėms galima sukelti komos būseną bei tokiu būdu iš dalies apsaugoti nuo širdies infarkto sukeliamų pažeidimų.

O visai neseniai Johns Hopkinss universiteto (JAV) Medicinos mokyklos mokslininkas Solas Snyderis ir jo kolegos atrado fermentą, kuris pelės audiniuose gamina vandenilio sulfidą ir taip padeda kontroliuoti kraujospūdį.

Norint patikrinti fermento, vadinamo cistationino γ-liaze (CSE), mokslininkas su kolegomis genetinės inžinerijos metodais peles modifikavo taip, kad jose nebūtų geno, koduojančio CSE. Eksperimento rezultatai buvo akivaizdūs.

„Pašaliname CSE ir vandenilio sulfido išskyrimas liaujasi visame organizme, išskyrus smegenis“, - sakė S.Snyderis. O koks buvo pirmas dalykas, kuriuo išsiskyrė pelės, kurių organizmai negamino vandenilio sulfido? Aukštas kraujospūdis, arba hipertenzija.

„Tai – potencialiai milžiniškas atradimas“, - sakė Exeterio universiteto (D.Britanija) Peninsula medicinos mokyklos mokslininkas Mattas Whitemanas, kuris savo moksliniame darbe tiria vandenilio sulfido koncentraciją pacientų, sergančių su diabetu siejama hipertenzija, organizmuose.

Pasak mokslininko, tai yra pirmas tyrimas, kuriuo įrodyta, jog CSE geno pašalinimas padidina kraujospūdį.

„Tai yra fantastiškos naujienos šioje srityje dirbantiems žmonėms – tokiems, kaip aš“. Tyrimo rezultatai publikuojami mokslo žurnale „Science“.

Vandenilio sulfidas yra ne pirmos dujinės būsenos signalinės molekulės. Anksčiau nustatyta, kad kitos fiziologinės dujos yra azoto oksidas.

Azoto oksidas yra gaminamas endotelyje – vienos ląstelės storio sluoksnyje, dengiančiame vidinį kraujagyslių paviršių ir yra vadinamas endotelio išskiriamu atpalaiduojančiu faktoriumi (EDRF - endothelium-derived relaxing factor).

S.Snyderio darbas įrodė, kad vandenilio sulfidas taip pat yra EDRF. Pavyzdžiui, CSE veikimą reguliuoja kalcio ir prie kalcio besijungiančio baltymo kalmodulino derinys. Panašiu būdu reguliuojamas ir fermentų, išskiriančių azoto oksidą, veikimas.

S.Snyderio vadovaujama mokslininkų grupė atmetė kitus veiksnius, dėl kurių pelėms galėjo pakilti spaudimas – inkstų pažeidimus ar kitų fermentų, nuo kurių priklauso kraujospūdį reguliuojančių junginių gamyba, trūkumą. Buvo patikrinti pelių, kurių organizmuose nebuvo CSE geno, kraujagyslių lygiųjų raumenų audiniai ir nustatyta, kad raumenų atsipalaidavimas šiose pelėse buvo „žymiai apsunkintas“, lyginant su normaliomis pelėmis.

S.Snyderis su kolegomis dabar atliks lyginamąjį tyrimą kad galėtų kiekybiškai įvertinti santykinę vandenilio sulfido ir azoto oksido svarbą kraujospūdžio reguliavimui. Bet tai, kaip stipriai vandenilio sulfidas veikia peles, verčia S.Snyderį prognozuoti, kad supuvusių kiaušinių dujos savo svarba gali nenusileisti azoto oksidui.

Ir jei tai iš tikrųjų pasitvirtins, tuomet vandenilio sulfido veikimo panaudojimas gali suteikti alternatyvių galimybių gydyti tokias būkles kaip krūtinės angina, kuomet organiniais azoto junginiais reikia išplėsti kraujagysles ir taip aktyvinti kraujotaką. Kai kuriems pacientai netoleruoja tokių vaistų, todėl tikėtina, kad jiems netrukus bus galima pasiūlyti alternatyvą, sakė M.Whitemanas.

Vienas iš S.Snyderio kolegų, Rui Wangas iš Lakehead universiteto (Kanada) taip pat tikisi atradimo taikymo terapijoje. Mokslininkams besidomintiems genetiniu polinkiu į hipertenziją, „būtų nebloga idėja patikrinti hipertenzija sergančius žmones – ar jų CSE gene nėra anomalijų“, - pritaria S.Snyderis.

„Ir hipertenzijos gydymas yra tik pradžia“, - pridūrė R.Wangas, teigęs, kad derinant organizmo vandenilio sulfido sistemos veiklą galima būtų kovoti su tokiomis ligomis, kaip ateroskleroze (kraujagyslių „užkalkėjimu“), širdies nepakankamumu ar su diabetu susijusiomis širdies problemomis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)