Boružėlės skrydis sulėtintai (Video)  (8)

Pasaulyje gyvena beveik 5000 skirtingų boružių rūšių, iš jų daugiau nei 50 rūšių gyvena Lietuvoje. Tai - vieni gražiausių vabzdžių - jų antsparniai dažnai raudonos ar geltonos spalvos su juodomis dėmėmis arba atvirkščiai: raudonos ar geltonos dėmės išsidėsčiusios juodame fone. Per sekundę savo sparnais jos sumosuoja 85 kartus - kaip atrodo sulėtintas mostelėjimas, žiūrėkite šiame video.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Boružės (lot. Coccinellidae, angl. Ladybirds, vok. Marienkäfer, pranc. Coccinellidés, Coccinelles, Bêtes à bon Dieu, Vaches à Dieu) – vabalų (lot. Coleoptera) šeima. Per savo gyvenimą boružės patelė padeda daugiau kaip 1000 kiaušinėlių. Patinėlis savo dydžiu paprastai yra mažesnis nei patelė. Ši rūšis priskiriama grobuoniškiems gyvūnams, o jų mėgiamiausias maistas - amarai. Kramtydami šie vabalai daro horizontalius judesius, o ne vertikalius, kaip kad žmonės. Siekdamos nubaidyti paukščius ir kitus priešus, boružės išskiria stipraus nemalonaus kvapo cheminę medžiagą. Jei lengvai suspausite gyvūną tarp pirštų, jis jums įkąs, tačiau to nepajusite. Boružių nugarėlėje esančios juodos dėmės jai senstant blunka. Žiemos miego metu jos energiją gauna iš sukauptų riebalų, o skrydžių jos visiškai "atsisako" jei temperatūra nukrenta žemiau 13 laipsnių pagal Celsijaus skalę. Kai kurios rūšys išgyvena iki 2-3 metų.

Boružės paprastai laikomos naudingais vabzdžiais, kadangi dauguma jų rūšių amarais, skydamariais ir kitais smulkiais vabzdžiais - žemės ūkio kenkėjais. Pavyzdžiui, kai kuriuose parkuose boružės naudojamos kaip natūrali kovos su žalingais vabzdžiais priemonė - jos tūkstančiais paleidžiamos tose vietose, kurias norima apsaugoti. Tiesa, keletas šiai šeimai priskiriamų vabzdžių, gyvenančių Šiaurės Amerikoje ir Europoje, patys yra žemės ūkio kenkėjai. Kai kurie žmonės tiki, jog boružės pamatymas ar jos nusileidimas ant žmogaus kūno yra sėkmės ženklas.  

 
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(12)
(3)
(8)

Komentarai (8)

Susijusios žymos: