NASA prognozuoja Phoenix misijos galą (Video)  (1)

Jau kelios savaitės NASA specialistai su nerimu stebėjo kaip sekasi Phoenix Mars Lander zondui, tyrinėjusiam Marso ašigalį – artėjanti Marso žiema ne tik atsinešė atšiaurius planetos orus, bet ir labai sumažino Saulės spindulių kiekį, todėl zondo akumuliatoriai nespėdavo pilnai pasikrauti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai jau seniau pranešė, jog bandys atjungti daugumą tyrimams naudotų sistemų, tačiau panašu, jog ir to nepakako. Nuo lapkričio 2 dienos mokslininkai nebegauna iš zondo jokių signalų – tą dieną įvyko paskutinis trumpas informacijos apsikeitimas. Nors NASA dar visų vilčių nepalaidojo, tačiau zondo atgaivinimo tikimybė yra labai menka.

Nors zondo veikla ir sustabdyta, o ryšys nutrukęs, NASA specialistai planuoja toliau „klausytis“ zondo signalų – mokslininkus skatina jau pademonstruotas didelis zondo atsparumas, tad galbūt jis dar sugebės „atsistoti ant kojų“. Juk Phoenix Mars Lander išdirbo visus penkis mėnesius, vietoj planuotų trijų. Per tą laiką jis atliko daugybę grunto analizės darbų ir padarė daugiau nei 25 tūkstančius nuotraukų. Mokslininkai mano, jog Žemę jau pasiekusių tyrimo duomenų mokslinei analizei pakaks dar bent vieneriems metams.

Taigi, Phoenix Mars Lander nuopelnai skatina mokslininkus dar bent tris savaites laukti jo signalų – tam bus panaudoti Marso palydovai Mars Odyssey ir Mars Reconnaissance Orbiter, praskrendantys pro zondo nusileidimo vietą kas dvi valandas.

Po trijų savaičių Saulė atsidurs tarp Žemės ir Marso – tuomet ryšį su visais tyrimų zondais teks nutraukti.

Zondo buvimo vietoje žiemą oro temperatūra nukrenta iki 150 laipsnių šalčio, jį turėtų padengti sušalusio anglies dvideginio sluoksnis, tad nesitikima, kad vėliau jam pavyks parodyti bent mažiausių gyvybės ženklų. Tačiau mokslininkai viliasi, kad „Phoenix“ galbūt atgis kitais metais, kai regione vėl bus pakankamai saulės šviesos baterijoms įkrauti. Tačiau tai gana ilgas laiko tarpas ir nėra jokių garantijų, jog sistemos sugebės "pabusti" net ir esant pakankamam šviesos kiekiui.

Na, o kol vieni mokslininkai dar bando susisiekti su savo misiją atlikusiu Phoenix Mars Lander, kiti intensyviai kuria naują marsaeigį - Mars Science Laboratory, kuris kaip manoma startuos 2009 metais, o Raudonąją planetą pasieks 2010.

Daugiau naujienų apie tai kaip sekėsi „Phoenix“ tyrimų zondui galite surasti šioje rubrikoje.

Prisiminimui - NASA parengta zondo kelionės ir tyrimų animacija.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: