Originalus Honda egzoskeletas pritaikytas pagyvenusiems žmonėms, bet tinkamas ir darbininkams  (6)

Yra tokia gera lietuvių liaudies patarlė – „ prie gero įprantama“. Ar tik šis moralas netiks ir egzoskeletų gamintojams ir ypač jų naudotojams? Kompanija Honda pristatė naują egzoskeleto variantą, kuris pirmiausia skiriamas sunkiai vaikštantiems senukams arba ligoniams, tačiau jau dabar akivaizdžios žymiai platesnė jo panaudojimo galimybės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiuo atveju tai labai paprastas egzoskeletas, labiau primenantis judrią kėdę – jį sudaro sėdynė ir nedidelė atrama. Patogiai įsitaisote, jo kojas prisitvirtinate prie savo kojų ir sistema paruošta. Gamintojai perspėja, jog šis modelis nepadės paralyžiuotiems žmonėms – norint jį naudoti, reikia bent truputi vaikščioti pačiam. Tačiau judant pagalbą jis suteiks – žymiai sumažins krūvį kojoms, prilaikys nugarą ir taip padės įveikti sunkesnes kelio atkarpas – laiptus, įkalnes ir t.t. Panašų modelį Honda jau pristatė kiek seniau – apie jį mes jau rašėme. Tačiau pastarasis sugebėjo padėti tik judant, o šis iš principo yra ir mobili kėdė, kuri juda kartu su jumis. Senyvo amžiaus žmonėms arba ligoniams tai labai šaunus sprendimas – pusiaukelėje bus galima pailsėti nesirūpinant kur čia yra artimiausias suoliukas. Tačiau tokia sistema galėtų sudominti ir visai sveikus žmones, kurie, tarkim, dirba gamyklose prie konvejerio linijų ir jiems tenka atlikti nemažai standartinių operacijų pritūpus arba pasilenkus. Su tokiu egzoskeletu darbas ne tik nebeišvargintų nugaros ir kojų raumenų, bet galbūt net būtų savotiškas malonumas. Žinoma, tai labai viliojanti galimybė (ir ne tik gamyboje, bet ir buityje – tarkim sodo ar daržo darbuose), tačiau ar tokie patogumai bėgant laikui nesunaikins pačio žmogaus raumenų ir ištvermės? Tai retorinis klausimas skaitytojams, tačiau neabejotinai Honda kompanija pamąstė apie tokią egzoskeleto panaudojimo galimybę – juk tokiu atveju ir rinka visai kita. Kur senukai ir ligoniai su pustuštėmis kišenėmis, o kur ištisos gamyklų monopolijos su milžiniškomis lėšomis arba milijoninė pavienių vartotojų rinka.

Kol kas tai pamąstymai, o apie patį produktą daugiau nelabai kas ir žinoma. Egzoskeletas turi batuose paslėptus jutiklius, fiksuojančius žmogaus kūno judėjimą. Jutiklių signalai apdorojami valdymo kompiuterio, kuris generuoja signalą judesio varikliams. Kitos techninės charakteristikos, galutinė produkto kaina ir kada jis pasirodys rinkoje, kol kas neskelbiama.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (6)