Jungtinės Tautos: aguonų plantacijas Afganistane pakeis kviečių laukai  (6)

Brangstant maistui ir pingant opijui, Afganistano ūkininkai vis dažniau svarsto pereiti nuo aguonų prie grūdų auginimo, pranešė Associated Press.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie tai šiai naujienų agentūrai patvirtino Jungtinių Tautų Organizacijos (JTO) atstovas Vienoje Antonijus Kosta, atsakingas už vaistų ir nusikaltimų prevenciją. „Aguonų opiumo perteklius apie 20 proc. sumažino jo kainą, palyginti su praėjusiais metais“, – sakė A.Kosta.

Pasak jo, palyginti su 2007 metais, kviečių kainos pasaulyje išaugo tris kartus, tuo tarpu opiumas juodojoje rinkoje atpigo.

JTO duomenimis, dar 2007 m. aguonas auginti Afganistane buvo apie dešimt kartų naudingiau, nei kviečius. Tuo tarpu šiemet šis skirtumas sumažėjo iki trijų kartų.

„Kai aguonų auginimas buvo labai pelningas, kontroliuoti nusikalstamą veiklą buvo sudėtingiau, – spaudos konferencijoje Romoje kalbėjo A.Kosta. – Tačiau kai pelningumas smunka, žmonės liaujasi auginę aguonas“.

JTO viliasi, kad užuot auginę aguonas, nemažai afganų persimes auginti kviečių. Afganistanas pasaulio rinkoms patiekia apie 90 proc. opiumo, reikalingo heroino gamybai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Valstiečių laikraštis
Valstiečių laikraštis
Autoriai: Gediminas Stanišauskas
(0)
(0)
(0)

Komentarai (6)