Žingsnis link materijos paslapčių įminimo: surasta dar viena elementarioji dalelė  (7)

JAV veikiančiame Tevatron dalelių greitintuve aptikta nauja elementarioji dalelė, susidedanti iš dviejų keistųjų ir vieno žaviojo kvarko.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujoji dalele pavadinta Ωb (Omega-b) priklauso taip vadinamų barionų šeimai (barionai – tai fermionai, kurių barioninis skaičius lygus vienetui – sunkiosios elementariosios dalelės, turinčios rimties masę ne mažesnę už protono. Šiai grupei priklauso protonai ir neutronai, iš kurių susideda atomų branduoliai). Omega-b išsiskiria tuo, jog jos masė yra bent 6 kartus didesnė už kitų barionų masę, turi elektronui lygų krūvį, o jos sukinys lygus 1/2.

Kaip ir kiti barionai, dalelė susideda iš 3 kvarkų, tačiau kiekvieno bariono atveju galima kvarkų kombinacija yra skirtinga: pavyzdžiui, protonas susideda iš vieno d-kvarko (dar vadinamas apatiniu arba žemuoju) ir dviejų u-kvarkų (dar vadinamų viršutiniais arba aukštaisiais), o štai omega-b dalelę sudaro vienas b-kvarkas (dar vadinamas žaviuoju) ir dviejų s-kvarkų (dar vadinamų keistaisiais).

Nors iš pirmo žvilgsnio tai nelabai reikšmingas atradimas, mokslo pasauliui tai didelis pasiekimas. Elementariųjų dalelių paieška primena senus laikus, kuomet mokslininkai intensyviai bandė sudaryti periodinę cheminių elementų lentelę ir surasti trūkstamas medžiagas. Tokioje situacijoje yra ir fizikai, tyrinėjantys elementariąsias daleles – nemaža „dalelių lentelės“ dalis vis dar nėra eksperimentiškai įrodyta – ten figūruoja teoriškai nuspėjamos dalelės. Kai kurios iš jų, kaip Higso bozonas yra labai išreklamuotos, todėl žinomos plačiai, o kai kurios tik dalelių fizikams. Tačiau nežiūrint to, kiekvienos iš jų eksperimentinis atradimas yra labai svarbus tikslinant materijos sandaros teorijas.

Štai todėl omega-b dalelės suradimas yra reikšmingas įvykis fizikos pasaulyje. Be to, ši dalelė yra pati egzotiškiausia iš visų dabar žinomų barionų. Tevatron greitintuvo mokslininkams prireikė išanalizuoti apytiksliai šimto trilijonų protonų ir antiprotonų susidūrimo rezultatus ir tik 18-oje iš jų pavyko nustatyti duomenis apie šios egzotiškos dalelės atsiradimą ir greitą skilimą. Tai ypač nestabili dalelė, po atsiradimo sugebanti nuskristi ne daugiau kaip 1 mm ir tuomet suskyla į kitas daleles. Įvertinant didžiulį dalelių sklidimo greitį, jos gyvavimo trukmė trunka ne daugiau kaip trilijoninę sekundės dalį.

Mokslininkai teigia, jog omega-b dalelė atradimas yra dar vienas kvarkų modelio teisingumo įrodymas. Be to, eksperimentu metu gautos dalelės masės ir energetinės charakteristikos leis geriau suvokti jėgas, suburiančias kvarkus į vieną visumą. Kvarkų modelis, sudarytas dar 1960 metais teigia, jog iš visų skirtingų kvarkų įvertinant galimas skirtingas kombinacijas iš viso galima sudaryti 20 barionų. Kol kas iš jų surasti 13.

Dalelė omega-b aptikta naudojant DZero detektorių, prie kurio dirba daugiau nei 600 mokslininkų iš 90 organizacijų, priklausančių 18 skirtingų valstybių. Omega-b kol kas yra paskutinis jų surastas barionas. Prieš metus jie aptiko dalelę Eb-. Galbūt atradimų procesas paspartės, kuomet darbą pradės LHC – didžiausias pasaulio dalelių greitintuvas. Tačiau kol kas jis remontuojamas ir pagal paskutinius pranešimus, ims veikti tik vasaros pradžioje.

Prie to pačio priminsime, jog dabar mokslininkai suka galvas dėl nesenai atlikto keisto Tevatron eksperimento, kurio rezultatai niekaip nepaaiškinami standartine fizika.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (7)