Revoliucinė operacija pradeda žmonių „kapitalinio remonto“ amžių (Video)  (7)

Po sėkmingai atliktos operacijos, per kurią moters trachėja buvo pakeista iš jos kamieninių ląstelių išaugintu dirbtiniu organu, mokslininkai prognozuoja, kad per 20 metų audinių inžinerijos būdu išaugintų širdžių persodinimo operacijos taps įprastinės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Medicinos žurnalas „Lancent“ pranešė apie revoliucine vadinamą operaciją, kurią šių metų birželį atliko Barselonos (Ispanija) „l'Hospital Clínic“ ligoninės chirurgų brigada, vadovaujama profesoriaus Paolo Macchiarini. Jie 30 metų pacientei persodino iš jos kamieninių ląstelių išaugintą trachėją. Tai pirmasis atvejis medicinos istorijoje, kai žmogui buvo įsodintas audinių inžinerijos būdu sukurtas ištisas organas, skelbia britų dienraštis „Daily Telegraph“. Pacientės – Ispanijoje gyvenančios kolumbietės Claudia Castillo – būklę stebintys medikai konstatavo, kad operacija pavyko sėkmingai. „Mes esame nepaprastai sužavėti rezultatų. Atlikta biopsija atskleidė vietinį kraujavimą, o tai reiškia, kad kraujo indai sėkmingai suaugo“, – pareiškė Barselonos universiteto profesorius P. Macchiarini. Operacijos rezultatais ne mažiau džiaugiasi ir Bristolio universiteto (D. Britanija) mokslininkai – būtent jų laboratorijoje buvo išauginta pacientei persodinta trachėja. Tuberkulioze sirgusi dviejų vaikų mama Claudia Castillo šių metų kovo mėnesį dėl ūmaus kvėpavimo nepakankamumo buvo paguldyta į Barselonos ligoninę. Jos būklė buvo labai sunki. Moteris sakė negalinti prižiūrėti vaikų ir atlikti paprasčiausių namų ruošos darbų. Medikai nustatė, kad pacientei reikia pašalinti kairįjį plautį, ir pasiūlė jai pakeisti trachėją iš jos kamieninių ląstelių išaugintu organu. Gavę sutikimą Ispanijos medikai kreipėsi pagalbos į Bristolio universiteto specialistus. Iš pacientės audinių buvo išskirtos kamieninės ląstelės. Pasitelkus kito donoro trachėją buvo sukurti savotiški „pastoliai“, ant kurių buvo auginami trachėjos audiniai. Po to, kai laboratorijoje buvo išaugintas 5 centimetrų ilgio trachėjos vamzdelis, jis buvo pristatytas Barselonos chirurgams, kurie jį įsodino vietoj pažeisto organo. Kadangi naujoji trachėja buvo išauginta iš pacientės ląstelių, neprireikė leisti stiprių vaistų, slopinančių svetimų audinių atmetimo reakciją. Pasak specialistų, tai reiškia, kad buvo išvengta susirgimo vėžiu ir kitomis ligomis pavojaus, su kuriuo paprastai susiduriama per organų transplantavimo operacijas. Praėjus 5 mėnesiams po operacijos pacientė jaučiasi gerai, ji gali prižiūrėti vaikus, užlipti laiptais iki trečiojo aukšto, o kartais net šokti, rašo „Daily Telegraph“.

Nors pirmoji chirurginė operacija naudojant iš kamieninių ląstelių gautus audinius buvo atlikta dar prieš 2 metus, mokslininkai teigia, kad Barselonoje atlikta operacija yra revoliucinė, nes pirmą kartą medicinos istorijoje buvo išaugintas visas žmogaus organas. Pirmosios tokio pobūdžio operacijos metu į šlapimo pūslę buvo įsodintas audinių inžinerijos būdu sukurtas nedidelis „lopas“.

Pasak ekspertų, netrukus bus galima atsisakyti ir donorų organų „pastolių“ – juos bus galima pakeisti dirbtiniais.

Dienraščio kalbinti mokslininkai trachėjos išauginimo procedūrą vadino tikru proveržiu medicinoje. Ekspertai prognozuoja, kad per 20 artimiausių metų chirurgai ims reguliariai naudoti laboratorijose iš pacientų kamieninių ląstelių išaugintus organus – šlapimo pūsles, inkstus ir net širdis. Pasak jų, organų auginimo technologija sukels revoliuciją chirurgijoje ir padės išgelbėti gyvybę daugybei žmonių.

Bristolio universiteto mokslininkai tikisi per artimiausius 5 metus įvaldyti gerklų auginimo technologiją. Jų teigimu, audinių inžinerijos metodu potencialiai galima sukurti bet kokį žmogaus organą.

„Per artimiausius 20 metų tokios operacijos kaip ši chirurgams taps įprastinės. Tai visiškai pakeis mūsų požiūrį į chirurgiją ir mediciną“, – dienraščiui sakė Bristolio universiteto kamieninių ląstelių laboratorijos vadovas profesorius Martinas Birchallas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(2)
(0)
(2)

Komentarai (7)