NASA sėkmingai išbandė kosminį internetą  (1)

JAV Nacionalinė aeronautikos ir kosmoso agentūra (NASA) pranešė apie sėkmingus pirmuosius „tarpplanetinio interneto“ bandymus, skelbia „Vnunet.com“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ši naudojimui kosmose skirta ryšių sistema NASA mokslininkų ir „interneto tėvu“ vadinamo Vinto Cerfo, vieno iš TCP/IP protokolo kūrėjų, buvo ruošiama beveik dešimtmetį.

Pirmojo „kosminio tinklo“ bandymo metu į Žemę buvo sėkmingai perduoti duomenys iš daugiau nei 32 mln. kilometrų atstumu nuo jos skriejančio NASA „Epoxi“ zondo.

Skirtingai nuo TCP/IP duomenų perdavimo technologijos, kuria remiasi internetas, NASA kosminis tinklas, į kurį planuojama sujungti tarpplanetinius zondus ir kosminius laivus, naudoja DTN (Disruption-Tolerant Networking) protokolą. Jis leidžia įveikti problemas, kylančias perduodant duomenis itin dideliais atstumais. Skirtingai nei TCP/IP, kuriam būtinas nuolatinis ryšys tarp dviejų duomenimis besikeičiančių kompiuterių, DTN tinklo mazgai gali išsaugoti duomenis, jei adresatas tuo metu yra nepasiekiamas, ir juos persiųsti vėliau arba nukreipti juos į kitą mazgą.

Pasak Reaktyvinio judėjimo laboratorijos Pasadenoje (JPL) atstovų, šiuo metu NASA „tarpplanetiniame tinkle“ veikia 10 mazgų. Vienas jų yra „Epoxi“ zonde, kiti 9 – JPL laboratorijose. Jie imituoja Marso paviršiuje veikiančius marsaeigius, aplink jį besisukančius palydovus ir NASA valdymo centrus Žemėje.

DTN tinklo bandymai bus vykdomi ir Tarptautinėje kosminėje stotyje. Ateityje „tarpplanetinis internetas“ bus pasitelktas ryšiui su aplink kitas planetas besisukančiais NASA zondais koordinuoti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: