Dietologė: dietos – nutukimo priežastis  (3)

Medikai žymių moterų prašo nepropaguoti drastiškų lieknėjimo būdų. Pasak jų, dietos yra pagrindinė nutukimo priežastis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Lieknėjimo tema tapo mėgstama įvairaus amžiaus ir socialinės padėties moterų, kurios sulieknėjusios kiekviena pasakoja savo istoriją. „Buvo geras laikas, vasara, – daug daržovių, nevalgiau riebių saldumynų, kurių labai norisi“, – savo sėkmę prisimena įvairių dietų išmėginusi Vaida Ragėnaitė.

Tačiau vėliau, anot jos, „dieta baigiasi, vėl viską sau leidi ir išeina atvirkštinis rezultatas – galiausiai priaugi daugiau svorio, nei numesdavai nuo dietos“.

Gydytojos dietologės Aušros Jauniškytės teigimu, moksliškai įrodyta, kad išlaikyti pastovų, kad ir didesnį svorį – daug sveikiau, nei nuolat lieknėti ir vėl priaugti svorio.

Dietologė piktinasi, kad įvairiausių drastiškų lieknėjimo būdų megėjos, pasiekusios trumpalaikių rezultatų, nevengia apie tai kalbėti viešai.

„Su kiekviena žymia moterimi, ypač pasigiriančia, atsiranda labai daug pasekėjų. Aš labai norėčiau paprašyti, kad tokios garsios moterys garsiai nešnekėtų nesąmonių, nes jos daro įtaką“, – aiškina A. Jauniškytė.

„Labai sparčiai plintančio nutukimo viena iš priežasčių tokia, kad visi žmonės laikosi dietos. Dieta lėtina medžiagų apykaitą ir didina riziką, kad žmogus ateityje bus nutukęs“, – pabrėžia ji.

Specialistai tikina, kad lieknėjant labai svarbu išlaikyti pusiausvyrą tarp fizinio aktyvumo ir sveikos mytybos.

Asmeninė trenerė Ramunė Komžienė teigia, kad lieknėjant reikia laikytis taisyklės „du viename“.

„Nereiškia, kad jeigu mesiu svorį, tai tik nevalgysiu ir būsiu graži arba tik sportuosiu ir būsiu graži. Manau, kad čia tinka du viename. Reikia derinti ir svorio metimą sportuojant, ir taisyklingą mytybą“, – tvirtina ji.

Tyrimų duomenimis, vos 5 proc. numetusiųjų svorio pavyksta jį išlaikyti metus ir ilgiau. O emociniu persivalgymu, kai vienu prisėdimu suvalgoma rekomanduojama dienos maisto norma, skundžiasi iki 30 proc. žmonių.

Tarp vyrų valgymo sutrikimais serga tik 5 proc.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
Autoriai: Lina Laurinaitytė
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)

Susijusios žymos: