Naujų projektų tikslas – suartinti mokslą ir Holivudą  (5)

Galbūt ateityje mokslininkai nesišaipys taip smarkiai žiūrėdami kino filmus, nes JAV inicijuojamas naujas projektas, kurio tikslas – skatinti bendradarbiavimą tarp mokslininkų ir pramogų pramonės, rašo www.newscientist.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujasis projektas, pavadintas Mokslo ir pramogų mainais, yra JAV Nacionalinės mokslų akademijos sumanymas, kurį vykdys mokslo rašytoja Jennifer Ouellette, parašiusi knygą „The Physics of the Buffyverse“.

Projekto tikslas yra suartinant mokslininkus su holivudininkais, pagerinti pramogų pramonės produkcijos tikslumą moksliniu požiūriu ir taip pat padėti mokslininkams efektyviau komunikuoti su plačiąja visuomene.

Televizijos šou „Family Guy“ kūrėjas Sethas MacFarlane‘as per spaudos konferenciją Los Andžele (JAV) trečiadienį teigė, kad šis projektas yra „gyvybiškai svarbus“. Konferencijoje dalyvavo ir kitos pramogų pramonės asmenybės (taip pat – filmų „Imperija kontratakuoja“ bei „Džedajaus sugrįžimas“ scenarijaus autorius Lawrence‘as Kasdanas).

Sutuoktiniai filmų prodiuseriai Janet ir Jerry Zuckeriai, vieni iš pagrindinių projekto organizatorių, pradėjo kreipti daugiau dėmesio į mokslą po to, kai jų dukteriai buvo diagnozuotas diabetas.

„Jai suleido dozę insulino ir tartum atsitiko stebuklas, nes štai ji gulėjo ant tyrimų stalo, o po kelių valandų ji vėl pagyvėjo, grįžo jos žavesys“, - pasakojo Janet Zucker.

Ši patirtis paskatino tėvus kovoti už kamieninių ląstelių tyrimų finansavimo Kalifornijos valstijoje didinimą bei vėliau imtis mokslo bei pramogų suartinimo projekto.

S.MacFarlane‘as, priklausantis projekto patariamajai tarybai, sakė jaučiantis, kad pastaraisiais metais mokslas buvo „nuvertintas ir neįvertintas“. „Idėja, kad intelektualumas lyg ir nėra šaunu ir nėra amerikietiška bei panašus intelekto niekinimas pastaruoju metu tapo priimtina dideliam kiekiui žmonių“, - sakė scenaristas.

Pasak jo, vien suteikus galimybę pramogų pramonės atstovams priartėti prie mokslo situacija gerės. Taip pat S.MacFarlane‘as sakė visai neseniai baigęs „Family Guy“ seriją, kurioje aptariama daugelio Visatų egzistavimo galimybė – tokią idėją autoriui pakišo taip pat neseniai matytas dokumentinis filmas šia tema.

„Aš iš tiesų nežinojau, kad taip iš tikrųjų yra, kad tai yra įmanoma ir teoriškai svarstoma. Todėl sukūrėme apie tai pasakojimą“, - sakė S.MacFarlane‘as.

Žmonės, priklausantys projekto vykdytojų grupei, ne tik taps asmenimis, į kuriuos pramogų pramonės atstovai kreipsis ieškodami patarimų mokslinio tikslumo klausimais, bet ir, tikimasi, padės sudaryti naujas partnerystes tarp mokslininkų ir pramogų pramonės, taip siekiant skatinti visuomenės mokslinį švietimą ir įkvėpti ateities mokslininkų kartas.

Po trečiadienio spaudos konferencijos Mokslo ir pramogų mainų projektas organizavo simpoziumą, kurio metu mokslininkai ir pramogų verslo atstovai aptarinėjo tokias pastaruoju metu populiarias mokslo temas, kaip pasaulinis atšilimas ir genomika.

Na, o kaip sekėsi Holivudui su mokslu bendrauti iki šiol, galite paskaityti šiame straipsnyje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (5)

Susijusios žymos: