Šiaurės pašvaistė žvelgiant iš kosmoso (Video)  (3)

Tikriausiai daugelis esate matę nuostabų gamtinį reiškinį - šiaurės pašvaistę. Žinoma, norint ją pamatyti gyvai, reiktų gyventi kuriame nors iš poliarinių regionų, tačiau tiek internete, tiek televizijoje šie vaizdai yra dažni. O kaip atrodytų šiaurės pašvaistė žvelgiant iš kosmoso? Būtent tai savo nufilmuotame video užfiksavo Tarptautinės Kosminės Stoties astronautas ir mokslininkas Don'as Pettit'as.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Poliarinė pašvaistė (lot. Aurora polaris) – poliariniams regionams būdingas, Saulės vėjo sukeltas dangaus švytėjimas. Priklausomai nuo pusrutulio vadinama šiaurės pašvaiste (lot. Aurora borealis) arba pietų pašvaiste (Aurora australis). Poliarinė pašvaistė susidaro Saulės vėjo atneštoms dalelėms susidūrus su Žemės atmosfera (daugiausia - deguonimi ir azotu). Jonosferoje kilusi magnetinė audra sukelia švytėjimą. Nakties danguje pasirodo žydri, geltoni, žali, violetiniai spinduliai, lankai, marškos. Dienos metu poliarinės pašvaistės nesimato, nes ją užgožia saulės šviesa, tačiau pats reiškinys gali vykti ir dienos metu. Nors poliarinė pašvaistė būdingiausia poliarinėms sritims, kartais matoma ir vidutinėse platumose ar netgi netoli atogrąžų.

Pirmajame video Don'as stebi Žemės horizonte virš šiaurinės Kanados dalies susiformavusį atmosferos švytėjimą. Antrasis video sudarytas iš nuotraukų, kuriomis parodytas šiaurės pašvaistės judėjimas.





Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(2)
(0)
(1)

Komentarai (3)