Odos senėjimą lėtinantys kremai – apgaulė?  (0)

Naujausi mokslininkų tyrimai rodo, kad antioksidantai, kurių yra ir kremuose nuo senėjimo, ląstelių senėjimo nestabdo, rašo BBC.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkų komanda iš Londono tikina, kad nėra jokių tvirtų įrodymų, jog antioksidantai stabdo ląstelių senėjimą.

Daugiau nei 50 metų manyta, kad antioksidantai lemia grožį ir sveikatą. Buvo teigiama, kad ląstelių senėjimą spartina laisvųjų radikalų perteklius, o antioksidantai neutralizuoja jų daromą žalą.

Antioksidantų yra įvairiuose maisto produktuose, jie naudojami kremų nuo odos senėjimo gamyboje. Tačiau naujausi tyrimai verčia abejoti ankstesniais tyrimų rezultatais.

Mokslininkai atliko tyrimus su nematodais – labiausiai paplitusiomis ir žmoguje parazituojančiomis apvaliosiomis kirmėlėmis, kurios genetiškai turi nemažai panašumų su žmonėmis.

Tyrėjų komanda, vadovaujama mokslininko Davido Gemso, nematodų genetiką pertvarkė taip, kad jų organizmai sugebėtų patys pašalinti laisvųjų radikalų perteklių.

Taigi pagal ankstesnę teorija tokie nematodai turėtų senti lėčiau ir gyventi ilgiau. Tačiau jų gyvenimo trukmė nepailgėjo. Todėl mokslininkai daro prielaidą, kad laisvųjų radikalų perteklius nėra reikšmingas faktorius, lemiantis mūsų ląstelių senėjimą.

„Faktas, kad mes nežinome pakankamai apie senėjimo procesą. Teorija apie laisvuosius radikalus tiesiog užpildė mūsų žinių spragas daugiau nei 50 metų“, – sako D. Gemsas.

„Tyrimų, atliktų su nematodais, rezultatų galbūt negalima pritaikyti žmonėms“, –kritiškai tyrimo išvadas vertina Londono kosmetikos pramonės atstovai. Kaip yra iš tikrųjų, pasakyti sudėtinga, tačiau primename, jog pernelyg dažnai teptis įvairiais kremais yra tikrai nesveika.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai (0)