Lietuviai leisis į giliausią pasaulio urvą  (11)

Lietuvos speleologų klubas „Aenigma" prisideda prie Lietuvos vardo tūkstantmečio minėjimo ir 2009 metų vasarą organizuoja ekspediciją „Gilyn į Žemės centrą".


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jos metu urvų tyrinėtojai nusileis į giliausią planetos urvą Voriniją, esantį Kaukaze, ir daugiau kaip 2 km. gylyje po žeme pritvirtins Lietuvos vardo tūkstantmečio minėjimo ženklą. Pasak ekspedicijos vadovo Aido Gudaičio, Voronjos urvas (rus. Крубера-Воронья) šiuo metu yra giliausias žinomas urvas Žemėje, dar vadinamas „Everestu po žeme“ arba „Pasaulio dugnu“. „Per visą šio urvo tyrinėjimo istoriją, jo dugne yra apsilankę vos kelios dešimtys pasaulio speleologų“ – teigė A. Gudaitis.

Iš stipriausių ir labiausiai patyrusių 20 Lietuvos speleologų suburta komanda ne tik nusileis į urvo dugną, pasieks Lietuvos rekordą, bet ir jame įrengs vandens lygio matavimo įrangą. Šie prietaisai ateityje padės užtikrinti kitų ekspedicijų saugumą.

„Speleologų ekspedicija „Gilyn į Žemės centrą“ yra pirmoji tokio sudėtingumo Lietuvos istorijoje. Į giliausio pasaulio urvo dugną iki šiol nėra nusileidę net tokių valstybių kaip JAV ar Vokietija urvų tyrinėtojai“, - kalbėjo ekspedicijai vadovausiantis A. Gudaitis.

Planuojama, kad kitų metų rugpjūtį prasidėsianti ekspedicija truks 4 savaites. Iš jų beveik pusę laiko speleologai praleis po žeme. Jie gyvens įvairiose požeminėse stovyklose, kurios įrengtos tam, kad urvų tyrinėtojai galėtų pailsėti ir atgauti jėgas.

Iki ekspedicijos lietuvių speleologai ypatingą dėmėsį skirs pasiruošimui ir treniruotėms. Artimiausios ekspedicija planuojama jau po mėnesio į atšiaurų Kaukazo regioną, kur komanda nusileis į kilometro gylį. Vėliau planuojamos ekspedicijos į Pirėnų, bei kitus kalnynus.

Trumpai apie giliausią pasaulio urvą Voronija

Įėjimą į urvą 1960 metais atrado Gruzijos urvų tyrinėtojai. Urvo gylis 2191m (±9m). Tai vienintelis urvas pasaulyje, gilesnis nei 2 kilometrai. Įėjimas į urvą yra 2256m aukštyje virš jūros lygio. Pats urvas yra Vakarų Kaukazo kalnuose, Gagros kalnyne (Abchazijoje), Arabikos kalnų masyve. Urvas priklauso Arabikos urvų sistemai.

Kaip skelbiama klubo pranešime spaudai, „Aenigma“ yra didžiausia speleologų organizacija Baltijos valstybėse. Klubo tikslas - urvų paieška ir jų tyrimai. Kasmet klubas įvykdo daugiau kaip dešimtį tiriamųjų ir pažintinių ekspedicijų įvairiose Europos ir Azijos valstybėse - Rusijoje, Ispanijoje, Abchazijoje, Turkijoje, Ukrainoje, Lenkijoje ir kt.

Klubo nariai yra atradę beveik kilometro ilgio, naujų mokslui nežinomų urvų praėjimų. Lietuvių speleologų Ispanijos Pirėnų kalnuose atrastas atrastas urvas oficialiai pavadintas lietuvišku Ūlos vardu. „Aenigma“ narių pasiekimai yra užregistruoti Lietuvos rekordų knygoje „Factum“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (11)