Surasti akmens amžiaus meninės – religinės paskirties dirbiniai  (4)

Mokslininkai Zaraysko srityje (Rusija), maždaug 150 km į pietryčius nuo Maskvos, aptiko retų vėlyvojo akmens amžiaus laikų dirbinių, išraižytų iš mamuto ilčių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Atradimą padarė Hizri Amirkhanovas (Хизри Амирханов) ir Sergejus Levas (Сергей Лев) iš Archeologijos instituto (Институт археологии РАН). Mokslininkai pažymi, jog vėlyvuoju paleolito žmonių rankdarbiuose įvyko kultūrinis lūžis – iki tol dažniausiai gaminti įrankiai ėmė pasipildyti tiesiog estetinės paskirties papuošalais. Nuo to laiko meniniai gaminiai žmoniją lydėjo iki pat šių dienų. Tačiau iki mūsų dienų išlikusių akmens amžiaus papuošalų yra labai nedaug, todėl dabartiniai radiniai – puikus akmens amžiaus kultūros paveldas. Mokslininkai surado išraižytą mamuto šonkaulį, smulkų kaulą ir dvi žmogaus statulėles, kurios, manoma, yra moteriškos. Taip pat rastas iš mamuto kaulo padarytas kūgio be viršūnės formos išraižytas daiktas, kurio funkcijos tyrėjai kol kas negali nurodyti. Šis savotiškas kūgis mokslininkams sukėlė daugiausia klausimų – vien jau dėl to, jog akmens amžiaus epochai toks dirbinys yra tiesiog unikalus.

Kas liečia moterų statulėles, panašių dirbinių jau buvo surasta įvairiose vidurio Rusijos teritorijose iki pat Sibiro taigų. Tačiau dėl statulėlių religinės arba kultūrinės paskirties mokslininkai vis dar ginčijasi. Pavyzdžiui Zarayske surastos statulėlės buvo rūpestingai palaidotos duobėse. Po jomis pietų kryptimi buvo padėtas indelis smėlio, o į šiaurę – indelis raudonos ochros (seniausio iš žinomų pigmentų, kurio pagrindą sudaro geležies rūda). Tai negalėjo būti vien paprastas statulėlių paslėpimas.

Abi statulėlės buvo apdengtos mamuto mentikauliu. Manoma, kad viena statulėlė buvo baigta (jos aukštis – 17 cm), o kita ne.

Panašių statulėlių anksčiau rasta ir Ispanijos kalnuose, tačiau dėl jų kultūrinės reikšmės antropologai taip pat nesutaria.

Autorių ataskaita apie radinius publikuota žurnale Antiquity.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)

Susijusios žymos: