Smegenų chirurgas nebyliam žmogui suteikė antrą šansą kalbėti  (3)

Bostono Universiteto smegenų chirurgai, vadovaujami profesoriaus Frank'o Guenther'io, kalbos gebėjimą praradusiam žmogui vėl jį grąžino. Tai gydytojai atliko į paciento smegenis implantavę specialų elektrodą, pagal kurio perduodamus signalus nustatoma, apie kokias balses galvoja dabartinis elektrodo savininkas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tyrimuose savanoriškai dalyvaujantis asmuo prarado gebėjimą kalbėti po patirtos sunkios galvos traumos, kurios metu kraujas išsiliejo į smegenų tilto (lot. pons) sritį. Bostono Universiteto mokslininkai patalpino tiriamąjį į funkcinio magnetinio rezonanso (fMRI) įrenginį ir paprašė jo įsivaizduoti tariantį atskirus balsius. Taip jiems pavyko įsitikinti, jog už kalbą atsakingų smegenų sričių veikla išliko nepakitusi. Netrukus po to tiesiai į smegenų kalbinę sritį buvo implantuotas elektrodas.

Pagal įtaiso perduotus signalus tikrus garsus sugeneruoja kalbos sintezatorius. Pats elektrodas yra tikras mokslo stebuklas - jame yra neurotrofinių medžiagų, kurios skatina smegenų audinio augimą aplink jį ir netgi jo viduje. Nors iš pradžių tai gali pasirodyti kiek šiurpoka, toks audinio augimas stabilizuoja elektrodą ir leidžia jam ilgą laiką likti žmogaus galvoje. Kol kas juo galima atskirti tik balses, tačiau mokslininkų komanda tikisi, kad būtent tokia technologija po maždaug penkerių metų leis kalbėti daugumai nebylių mūsų planetos gyventojų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)

Susijusios žymos: