Tyrimas: pajamos lemia vaikų smegenų vystymąsi  (4)

JAV atlikto tyrimo rezultatai rodo, kad mažas pajamas gaunančių šeimų vaikų smegenys informaciją priima kitaip nei daugiau uždirbančių tėvų vaikų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Buvo nustatyta, kad devynmečių ir dešimtmečių vaikų iš turtingų ir vargingai gyvenančių šeimų smegenų veikla skyrėsi su problemų sprendimu susijusioje smegenų dalyje.

Kalifornijos Berklio universitete atliktame tyrime dalyvavo 26 vaikai, kurių pusė buvo iš mažas pajamas gaunančių šeimų, o likę – iš pasiturinčiai gyvenančių šeimų.

Vaikų smegenų veikla buvo tiriama naudojant elektroencefalografijos metodą elektros virpesiams „priešakinėje smegenų žievėje“ matuoti. Tyrimo metu vaikams ekrane buvo trumpam parodomas netikėtas vaizdas ir tiriama jų smegenų reakcija į jį.

Vargingesnių šeimų vaikų priešakinė smegenų žievė silpniau reagavo į rodomą vaizdą nei geresnes pajamas gaunančių tėvų vaikų.

Kadangi vaikai buvo sveiki, tyrėjai įtaria, kad šį skirtumą gali nulemti „stresinė aplinka“, kurią suformuoja prasta socialinė ekonominė padėtis.

„Tai yra kvietimas atsibusti, nes ne tik tai svarbu, kad šie vaikai gyvena vargingai ir yra labiau linkę turėti sveikatos problemų, tačiau taip pat gali būti, kad jų smegenys neišsivysto dėl šios stresinės ir varganos aplinkos, siejamos su prasta socialine ekonomine padėtimi“, – teigia universiteto profesorius Robertas Knightas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)