Greito užmiršimo priežastis - laikinas sąmonės aptemimas  (7)

Nors užmiršti yra taip įprasta, kad apie tai net nesusimąstome, mokslininkai kol kas nesutaria, kaip tai iš tikrųjų vyksta.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Viena teorija teigia, kad informacija mūsų atmintyje tiesiog suyra – pamirštame, nes praeina per daug laiko.

Kita teorija skelbia, kad užmirštame, kai imame painioti naujus dalykus su jau atmintyje užfiksuotais, tai dar vadinama laikinuoju sąmonės aptemimu (angl. temporal confusability).

Džordžijos universiteto psichologai Nash Unsworth ir Nathan A. Parks ir Richard P. Heitz iš Vanderbilto universiteto, remdamiesi abiejomis teorijomis įvardijo pagrindines greito užmiršimo priežastis. Tyrimo metu savanoriams ekrane pirmiausia buvo rodomas žodis „Pasiruošęs“, vaizdui trunkant 1,5 arba 60 sekundžių. Iš karto po to jiems buvo prodoma trijų raidžių seka, kurią reikia įsiminti. Vėliau jiems buvo liepiama skaičiuoti mažėjimo tvarka tam tikrą laiko tarpą (4, 8, 12 arba 16 sekundžių).

Tyrimo rezultatai, kuriuos galima rasti žurnale „Psychological Science“, atskleidžia, kad laikinas sąmonės aptemimas, o ne informacijos irimas yra svarbus greitai užmirštant. Savanoriams, kuriems teko skaičiuoti ilgesnį laiko tarpą, geriau sekėsi atsiminti raidžių seką, nei tiems, kurie skaičiavo trumpiau. Jeigu užmiršimo priežastis būtų informacijos nykimas, pirmoji savanorių grupė būtų pasirodžiusi prasčiau.

Tyrimo autoriai padarė išvadą, kad „klasikinę užmiršimo eigą galima palengvinti ir net pakeisti, suteikiant įvairiapusės informacijos, kuri skirtųsi nuo atmintyje saugomo fono“.

Šis atradimas yra labai svarbus ne tik kasdieniame gyvenime, bet ir mokymosi programoms kurti, o taip pat pagyvenusiems žmonėms, turintiems atminties problemų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MokslasPlius
MokslasPlius
(1)
(0)
(1)

Komentarai (7)

Susijusios žymos: