Vyresni žmonės iš tiesų mato praeitį tarsi pro rožinius akinius  (18)

Mokslininkai išsiaiškino, kodėl vyresni žmonės linkę matyti praeitį pro rožinius akinius, rašo telegraph.co.uk. Mokslininkai nustatė, kad sendamos smegenys ištrina neigiamus prisiminimus, ir pensininkams ima atrodyti, kad gyvenimas jaunystėje buvo nuostabus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Manoma, kad su amžiumi išmokstame mažiau kreipti dėmesį į neigiamą informaciją, kad išliktų kuo geresnė savijauta.

Tuo tarpu jaunesniems suaugusiems žmonėms reikia išsaugoti tiek teigiamą, tiek neigiamą informaciją, tai padeda jiems profesinėje veikloje. Todėl jaunesni žmonės atsimena daugiau neigiamų įvykių negu jų vyresni kolegos.

Tyrimas taip pat parodė smegenų veiklos skirtumų.

Senesnių žmonių emocijas identifikuojančios smegenų dalies ir už atmintį bei mokymąsi atsakingos smegenų dalies ryšys yra silpnesnis. Tačiau stipresnis ryšys tarp emocijas identifikuojančios smegenų dalies ir už emocijų kontrolę atsakingos dalies.

Veikiausiai todėl vyresnieji gali pasirinkti, ką prisiminti, o ką tiesiog pamiršti. Mokslininkai parodė 30 nuotraukų grupei suaugusiųjų, kurių mažiaus vidurkis buvo 70 m. ir kitai grupei, kurios amžiaus vidurkis – 24 m.

Vienose nuotraukose buvo neutralūs vaizdai, kitose – žadinantys neigiamas emocijas: gyvačių įkandimai, suluošinti kūnai, smurto apraiškos. Kol savanoriai žiūrėjo į nuotraukas, jų smegenys buvo tiriamos magnetinio rezonanso aparatu.

Po pusvalandžio savanorių paprašyta papasakoti, kokias nuotraukas prisimena. Paaiškėjo, kad vyresnieji prisiminė mažiau negatyvių vaizdų negu jaunesnieji.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (18)