Įspūdingi minčių skaitymo rezultatai  (19)

Remdamiesi tik smegenų skenavimo informacija, Japonijos mokslininkai įsigudrino kompiuterio ekrane atkurti vaizdinius, kilusius savanorių galvose.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie tyrimo idėją mes jau esame publikavę trumpą naujieną, tačiau dabar tapo žinoma daugiau išsamesnių ir gana stulbinančių detalių.

Specialistai tikisi, kad technologija padės žmonėms, turintiems kalbos sutrikimų, o medikai galės lengviau diagnozuoti psichikos ligas. Tiesa, jei sistema patobulės taip, kad gebės nuskaityti miegančio žmogaus sapną – o tai yra vienas iš tyrimo tikslų – , neabejotinai kils įdomių etinių klausimų.

„Norėdami perduoti pranešimą, turime judinti savo kūną – pavyzdžiui, kalbėti arba spausti klaviatūros klavišus, – aiškina vyriausiasis projekto mokslininkas Yukiyasu Kamitani, dirbantis privačiame Tokijo telekomunikacijų institute. – Tačiau jei mums pavyks priimti informaciją tiesiai iš smegenų, tai leis bendrauti tiesiogiai, įsivaizduojant tai, ką norime pasakyti, ir judėti nebereikės“.

Kai mes į ką nors žiūrime, į akis patenkančią šviesą tinklainė paverčia elektros signalais, kuriuos tuomet apdoroja už regėjimą „atsakingos“ smegenų žievės sritys. Penkių eksperimente dalyvavusių mokslo institucijų specialistai pasitelkė smegenų skenavimo aparatą, kuris leidžia stebėti šių sričių aktyvumą ir nustatyti jame tam tikrus dėsningumus.

Savanoriams buvo parodyta daugiau nei 400 skirtingų nespalvotų paveikslėlių, juodai baltų geometrinių figūrų ir alfabeto raidžių. Smegenis skenuojanti programinė įranga sugebėjo atkurti visus tiriamųjų matytus vaizdus, nors ir ne taip ryškiai kaip originalai.

„Šiame eksperimente mes atkurėme vaizdus, kuriuos žmonės iš tikrųjų matė, tačiau manoma, kad smegenų regėjimo centrai aktyvūs ir tada, kai kas nors įsivaizduojama“, – sako Y. Kamitani. Anot jo, kitas tyrimų etapas skirtas aiškintis, kaip žmonių galvose „įjungti“ vieną ar kitą vaizdinį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Erdvėlaivis Žemė
(0)
(0)
(0)

Komentarai (19)