Marse pastebėti „pradingę“ mineralai suteikė naują viltį surasti gyvybės pėdsakus  (9)

JAV kosminės agentūros NASA valdomas Marso tyrimo zondas Mars Reconnaissance Orbiter raudonojoje planetoje aptiko „prapuolusį“ mineralą, kurio mokslininkai ieškojo jau pakankamai senai, nes pagal netiesioginiu požymius jis ten privalėjo būti. Šis atradimas svarbus ne tik Marso geologinio pažinimo prasme, bet jis nuteikia optimistiškai ir dėl gyvybės egzistavimo galimybės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Pražuvėlis“ mineralas arba tiksliau visa jų grupė yra paprasčiausi karbonatiniai mineralai, kuriuos orbitinis zondas pastebėjo tarp Marso uolienų. Pasirodo, karbonatiniai mineralai – būtinas elementas, kad susidarytų uoliena, tad jų nebuvimas buvo didelė mįslė. Neaptikus šių mineralų anksčiau, mokslininkai manė, jog galbūt vanduo Marse yra per daug rūgštingas, kad susidarytų karbonatinių mineralų. Tačiau tokiu atveju vanduo būtų netinkamas ir gyvybei (bent jau įprastinei pagal Žemės modelį) formuotis. Kadangi rasta uolienų su karbonatiniais mineralais, galima daryti išvadą, kad rūgštūs vandenys, jei tokie ir buvo, tai tikrai ne visame Marse, todėl gyvybės užsimezgimo tikimybė tokiose zonose gerokai išauga.

„Sunku išgyventi tiek rūgštingoje, tiek labai sūrioje terpėje. O neutralūs vandenys – palankesnė terpė mikroorganizmams“, – sakė Rodo salos Brauno universiteto mokslininkė Bethany Ehlmann.

Karbonatai aptikti Nili Fossale regione. Šis regionas bent jau artimiausiose misijose nebus tiriamas paviršiaus zondų, bet jame suradus nerūgštaus vandens požymių visai tikėtina, jog į regioną bus numatytos ateities misijos. Šiaip ar taip panašu, jog kol kas tai viena iš palankiausių gyvybės vietų Marse. Detaliau apie atradimą pateikta NASA spaudos pranešime.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (9)

Susijusios žymos: