Fizikai rado paprasčiausią chaoso pavyzdį  (11)

Masačusetso technologinio instituto skysčių dinamikos laboratorijos fizikai aprašė paprasčiausią iš kasdieniniame gyvenime pastebimų chaotiško veikimo pavyzdžių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai atkreipė dėmesį į lašus, šokinėjančius ant muiluoto vandens paviršiaus. Apie savo darbą, kurio detalus aprašymas pateiktas žurnale „Physical Review Letters“, tyrinėtojai papasakojo portalo „Science News“ žurnalistams.

Matematikoje chaosas apibrėžiamas kaip sistemos, kuri itin jautri minimaliems pradinių sąlygų pokyčiams, „elgesys“. Ši sistemos savybė lemia tai, kad tampa neįmanoma numatyti, kokią būseną sistema pasieks po tam tikro laiko periodo.

Kai muilo plėvelė siūbuoja nedideliu greičiu, lašas šokinėja periodiškai. Kai plėvelės siūbavimas greitėja, lašo „elgesys“ sudėtingėja, kol galiausiai tampa chaotiškas.

Tyrimui vadovavęs mokslininkas Johnas Bushas sako, kad skystų sistemų chaotiško elgesio stebėjimas susijęs su dideliais sunkumais. Pavyzdžiui, vandens lašo kritimas iš nesandaraus čiaupo taip pat gali būti chaotiško elgesio pavyzdys, tačiau jį itin sudėtinga aprašyti matematiškai.

Jeigu patinka atsitiktiniai, chaotiški procesai, neabejotinai sudomins ir mokslininkų tyrimas, kaip virvės savaime susipina į mazgus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(1)
(0)
(1)

Komentarai (11)