Naudodamasis "Google Earth" mokslininkas rado neištyrinėtą Žemės kampelį  (14)

Daugelis interneto vartotojų sutinka, kad "Google Earth" yra fantastiška geografinė sistema. Negana to, geriausia jos savybė pradeda ryškėti tik dabar: su "Google Earth" dirbęs mokslininkas netikėtai aptiko nežinomą "žalią lopinėlį", kuris pasirodė esąs neištyrinėtas miškas su gausybe mokslui nežinomų gyvūnų ir augalų rūšių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kalvota Šiaurinio Mozambiko (Pietų Afrika) vietovė buvo nepastebėta mokslininkų dėl nepalankaus tyrinėjimams landšafto ir dėl šalyje dešimtmečius vykusių civilinių karų. Tačiau besinaudojant internetiniu žemėlapiu "Google Earth" vartotojai gali peržiūrėti bet kurių Žemės vietovių nuotraukas, padarytas aukštai virš mūsų skriejančių dirbtiniu palydovų. Tokiu būdu buvo atrastas nežinomas žalias lopinėlis, kurio ištyrinėti Didžiosios Britanijos Karališkieji Kew Botanikos Sodai (angl. Royal Botanic Gardens at Kew) išsiuntė ekspediciją. Lūkesčiai pasiteisino - čia rastas 7000  hektarų užimantis miškas, kuriame gausu įvairiausių gyvūnų ir augalų; jų tarpe nemaža dalis net nežinoma gamtininkams. Vos per tris savaites mokslininkai rado šimtus skirtingų augalų, paukščių, drugelių, beždžionių, gyvačių rūšis. Jų paimti pavyzdiniai egzemplioriai šiuo metu analizuojami Didžiojoje Britanijoje.

Kol kas identifikuotos tik trys naujos drugelių rūšys ir viena gigantiškų gyvačių rūšis, tačiau manoma, kad pavyks identifikuoti dar dvi naujas augalų ir kelias vabzdžių rūšis. Botanikas Julian'as Bayliss'as Mabu kalną atrado per "Google Earth" ieškodamas draustiniui tinkamos vietos. Jis ieškojo žemės plotų, kurie būtų apie 1600 metrų virš jūros lygio ir kur iškrenta pakankamai daug kritulių. Savo nuostabai jis rado žalius lopinėlius, kurie paprastai žymi medžiais apaugusias vietoves, tačiau tos vietos iki tol dar nebuvo ištyrinėtos. Atidžiau peržiūrėjus palydovų nuotraukas buvo nuspręsta organizuoti ekspediciją, kuri įvyko šį rudenį. Joje dalyvavo 28 mokslininkai iš Didžiosios Britanijos, Mozambiko, Malavio, Tanzanijos ir Šveicarijos. Nors jie galėjo apsistoti apleistoje arbatos plantacijoje, jiems teko brautis per įvairiausias sudėtingas vietoves. Mokslininkams padėjo iš viso net 70 nešikų, kuriems teko transportuoti tyrimams reikalingą įrangą.

Ekspedicijos vadovas Jonathan'as Timberlake'as sako, kad skaitmeninės nuotraukos leido mokslininkams daugiau sužinoti apie mus supantį pasaulį. Per labai trumpą laiką rastos trys naujos Lepidoptera drugelių šeimos rūšys ir nauja Bitis Gabonica gyvačių rūšis, kurios atstovai žmogų gali užmušti vienu įkandimu. Taip pat aptikta melsvoji Pietų Afrikos antilopė, samango beždžionės, drambliniai kirstukai ir beveik 200 skirtingų drugelių ir tūkstančiai tropinių augalų rūšių. Mokslininkai mano, kad pasaulyje gali egzistuoti ir daugiau tokių mažų kampelių, kuriuos dar atrasime ir kuriuos aptikti galima naudojantis tokiais įrankiais kaip "Google Earth".  Labiausiai tikėtina, kad kitos tokios zonos bus rastos panašiose šalyse kaip Mozambikas ir Papua Naujoji Gvinėja. Timberlake'as pabrėžia, kad naujų augalų ir gyvūnų atradimas yra ne tik svarbus mokslui, bet ir padeda akcentuoti gamtos išsaugojimo pastangas tose zonose, kur intensyviai plėtojama miškininkystė ir kitos pramonės šakos. Mabu kalnui taip pat keliama grėsmė, nes Mozambiko ekonomika auga, o žmonės medieną naudoja kurui ir miškus kerta atlaisvindami plotą javams auginti.

(0)
(0)
(0)

Komentarai (14)