Naujos kartos kosminis tualetas - po penkerių metų  (11)

Japonijos kosminių tyrimų agentūra JAXA, bendradarbiaudama su privataus sektoriaus inžinieriais, ėmėsi kurti naujos kartos astronautams skirtą dėvimą tualetą. Tikimasi technologiją ištobulinti per artimiausius penkerius metus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Norima sukurti ne tik švarų ir lengvai naudojamą kosminį tualetą - jo konstrukcija turėtų priminti šiuolaikines sauskelnes, kurios astronautams bus tvirtinamos aplink juosmenį  ir nešiojamos didžiąją buvimo kosminėje misijoje laiko dalį. Specialūs jutikliai detuoktuos, kada vartotojas atlieka "gamtinius reikalus", o automatiškai aktyvuojamas siurblys atliekas nuo kuno pašalins per specialius siurblius į tam skirtą konteinerį. Naujos kartos tualetas po kiekvieno panaudojimo jį dėvintį asmenį nuplaus, išdžiovins, pašalins nepageidaujamus kvapus ir garsą.

Šio JAXA rengiamo projekto grupė suburta praėjusį mėnesį ir apima inžinierius iš privataus sektoriaus. Dalyviai parinkti iš tualeto įrangos ir chemijos pramonės sektorių, be to, dalyvauja keli inžinieriai iš architektūros ir inžinerijos darbais užsiimančios kompanijos "Shimizu Corporation". Veikiančius naujojo gaminio prototipus planuojama išbandyti Tarptautinėje Kosminėje Stotyje (TKS) veikiančioje japonų laboratorijoje "Kibo". Konstruktoriai prognozuoja, kad naujos kartos kosminis tualetas būtų visiškai pritaikomas ir Žemės sąlygomis - ypač ligoninėse, judėti negalinčių asmenų aptarnavimui palengvinti.

Dabartinis TKS tualetas yra Rusijoje gamintas komodą primenantis įrenginys, kuris atliekas susiurbia kaip ir įprastinis buitinis dulkių siurblys. Norint tokiu tualetu pasinaudoti, astronautai dar prieš skrendant į TKS turi praeiti specialų praktikos kursą, nes netinkamai sėdintis ant unitazo asmuo dėl nesvarumo sąlygų gali sukelti "avarinę" situaciją. JAXA kosminių biomedicininių tyrimų padalinio vadovas Chiaki Mukai sako laukiantis tokio gaminio: "Ilgalaikiai apsistojimia kosmose sukelia didelį stresą tiek protui, tiek kūnui. Tualetas šiuo atveju vaidina svarbų vaidmenį palaikant gerą  astronautų sveikatą kosmose".

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (11)