Žmonės sausuma kėlėsi į Naująjį pasaulį 2 grupėmis  (1)

Pirmieji žmonės atkeliavo į Ameriką taip vadinamu sausumos tiltu dviem grupėmis beveik tuo pačiu metu.Kaip galima spręsti iš naujo genetinio tyrimo, per gana trumpą laiko tarpą mažiausiai dvi grupės žmonių kirto sausumos tiltą nuo Azijos iki Aliaskos, o tuomet pasuko skirtingais keliais: vieni – Ramiojo vandenyno krantu žemyn, kiti – į Šiaurės Amerikos gilumą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Antonio Torroni vadovaujama Italijos Pavijos universiteto genetikų grupė apskaičiavo, kad šios dvi migracijos į naująjį pasaulį vyko maždaug prieš 17 ar 15 tūkst. metų.

Dar daugiau populiacijų su skirtingais genetiniais požymiais ir kalbančių skirtingomis kalbomis galėjo kirsti dabar po vandeniu nugrimzdusią sausumos dalį, vadinamą Beringija, kuri jungė Šiaurės Rytų Aziją su Šiaurės Amerika prieš keliolika tūkst. metų, rašoma mokslininkų straipsnyje interneto žurnale „Current Biology“ praėjusių metų sausio 13 d. numeryje.

„Manyta, kad pastarojo meto tyrimai paaiškino Amerikos čiabuvių mitochondrijų DNR įvairovę, tačiau naujas tyrimas atgaivino ankstesnes idėjas, kad buvo kelios ekspansijos į naująjį pasaulį“, – teigė JAV Filadelfijos universiteto antropologas Theodore’as Schurras.

Vėliau susikūrusias senovines civilizacijas viduramžiais suardė europiečių invazija. Ir ne tik civilizacijas, o ir visą fauną - apie tai galite paskaityte šiame straipsnyje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)