D. Britanijoje stringa hibridinių embrionų tyrimų finansavimas  (2)

Britų dienraštis „The Independent“ skelbia, kad veikiausiai dėl etinio pobūdžio sumetimų sustabdytas kai kurių šalyje vykdomų kamieninių ląstelių tyrimų finansavimas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak dienraščio, tik trys mokslininkai visoje šalyje yra gavę vyriausybės licencijas vykdyti hibridinių žmogaus ir gyvūnų embrionų tyrimus. Tai priešakinė kamieninių ląstelių tyrimų sritis, kelianti itin prieštaringą visuomenės reakciją.

Vykdant eksperimentus su hibridiniais embrionais kuriami mišrūs klonai: žmogaus ląstelės branduolys įsodinamas į gyvūno kiaušialąstę. Šis tyrimų metodas D. Britanijoje buvo įteisintas mažiau nei prieš metus, tokiam parlamento sprendimui pritarė žymūs britų mokslininkai ir politikai.

Tačiau dabar, pasak dienraščio, tyrimų rėmimo lėšas skirstančios organizacijos atsisako finansuoti hibridinių embrionų tyrimų programas, todėl jau po kelių savaičių jų vykdymas gali būti visiškai sustabdytas. Mokslininkų manymu, tyrimams lėšas skirstantys komitetai atsisako patenkinti grantų paraiškas dėl to, kad, jų nuomone, neetiška jungti žmogaus ląsteles su karvių, kiaulių ar triušių kiaušialąstėmis.

Mokslininkai tikisi, kad hibridinių embrionų tyrimai suteiks galimybę iš žmogaus odos ląstelių išsiauginti embrioninių kamieninių ląstelių, kurios taptų „asmeniniais“ vaistais nuo širdies ir kraujagyslių ligų, diabeto, Parkinsono ligos ir kitų susirgimų.

Tačiau 2 iš 3 britų mokslininkų, turinčių teisę vykdyti tokius tyrimus, negavo grantų. Jiems buvo pranešta, kad pateiktieji projektai neatlaikė konkurencijos su kitais. Trečiasis hibridinių embrionų tyrimus vykdantis specialistas paraiškos paramai dar nepateikė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)