Mūsų pasaulis - gigantiška holograma?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Anonymous 2009-01-17 11:39
Uf, sunkiai skaitomas straipsnis, bet po kelis kartus atidziai perskaicius kiekviena sakini, esme suprasti galima. Stebina, zmoniu, daranciu tokius atradimus, minties gylis.
Anonymous 2009-01-17 12:07
To Borland: Tu nemanyk ,kad iš tiesų yra grūdeliai kokie nors, tačiau suprask, jog fizikos mokslas tyrinėja sudėtingus gamtos reiškinius pagal suprastintus jų modelius. Taip ir su grūdeliais - tai tik modelis. Jei tiek fizikai tau paaiškintų apie patį reiškinį be modelio, tai iš vis nieko nesuprastum. Kaip gerai kad aš fizikas...
virtiis 2009-01-17 13:11
Topazas 2009-01-17 13:45
Mhm... tarsi gyventume filme, kurį suka didžiulis projektorius ties Visatos ribomis... Kad ir kaip bebūtų, tai aš visuomet tikėjau, kad yra kažkas tokio "už ribų". Ne pasaulis, kurį kiekvieną dieną stebime, bet tai ko dar ilgai negalėsime suvokti... Bet čia jau filosofija...
Nightbringer 2009-01-17 15:06
Na, manau, kad antras variantas: žemiškas trukšmo šaltinis... O ir klaida straipsnyje radau: srasti
edragon 2009-01-17 15:19
Jei sunkiai suprantama teorija, tai iš karto reikia atmest ir mokslininkus kvailiais vadint? Aš šiokį tokį vaizdą susidariau, bet tikrai nėra viskas čia taip lengvai suprantama... Šiaip geras straipsnis. O dabar
rimka 2009-01-17 15:31
manau kad jie gerokai paskubejo su savo isvadom
Anonymous 2009-01-17 15:46
o kodėl būtent tame interferometre buvo ir manoma kad bus šis reiškinys aptiktas? Tik 600 metrų. JAV gi netaip senai atidare analogiskos paskirties LIGO interferometrą, kurio ilgis yra 4km..
Anonymous 2009-01-17 16:14
Na, man vistiek truputį juokinga. Kas pasikeis? Niekas. Vistiek žmonės nieko negalės keist. Nesakau, kad tai yra blogai, bet visų pirma, pasižėkim kas darosi pačioje planetoje, savo darže. Žemė pilnai neištyrinėta, tuo labiau "nesuprasta", o jau daug kas lenda, kiša trigrašius į kosmosą. Absurdas, sakyčiau.. Na ir, pavyks eksperimentas, ar žmonės taps laimingesniais? Kažkas pasikeis? Kažkas bus geriau? Tikrai manau, kad ne. Pilstymas iš vieno į kitą. Aišku, daugelis super - duper - fizikų mane iškritikuos, bet vistiek nieks nesikeis. Žmonės tapo laimingesniais, kad sukūrė lėktuvus? Automobilius? Galiausiai pačius kompus? Ar dabar tikrai geriau negu anskčiau? Spręskit patys.
geruks 2009-01-17 16:19
Viskas aišku,kad nieko neaišku .Ištrynus vieną klaustuką atsiranda dar dešimt.Ir įdomu iki ko tai gali privest???
femto 2009-01-17 16:21
Greddy, tu pats mastai, ka rasai? Sis sakinys mane prajuokino : "Ar dabar tikrai geriau negu anskčiau? Spręskit patys." Pirmiausia palygink zmoniu gyvenima dabar ir pries pora simta metu ir surask 10 skirtumu, tik tada rasyk nesamones
Topazas 2009-01-17 18:04
Tokiu požiūriu, dar dabar ir atomai, ir kvarkai, ir apskritai beveik jokie fizikos atradimai nebūtų padaryti... Kalbi lyg "šventasis", kuris eretikus viduramžiais gaudydavo... Ką siūlai? Jei čia keliem visiškai nusispjaut į naujoves, tai ir kitų nekritikuokit, kurie jūsų gyvenimus ir požiūrį į jį bando keist. Arba kaip jau sakė, patys išveskit savo teorijas. Turėtumėt suprasti ir gerbti tokius protus, kurie išmąsto dabartiniam žmogui neįsivaizduojamus dėsnius.
Anonymous 2009-01-17 18:28
taip, sutinku, gal kiek radikaliai paneigiau ju triusa. Deja, pagalvokit, kas yra pats zmogus: tai tik apie 100metu gevenantis mesos gabalelis visatoje. Ne zmogui suprast Visatos esme, paprasciausiai tai yra zmogui NEPAZINU, atsiminkit zmogaus protas irgi turi ribas, ir ribota suvokima. Remiuosi religine tiesa, kad dievo ideja buvo sukurti visata ir jis ja sukure, kai tik to panorejo. Sitie mokslininkai tik bando perzengti tas zmogiskasias aplinkos suvokimo ribas. Deja, galbut jiems tai ir pavyktu jei jie turetu smegenis dydzio kaip pauksciu tako galaktika, tada va jie galetu pasakyti, stai mes zinom ir suprantam VISKA apie visata, musu proto galios atitinka visatos masteli. Manau, kad truputi neatitinka zmogaus ir jo smegeneliu masteliai, kad gvildenti Visatos esme ir tikslus, tai niekada nebus pazinta, kad ir kaip kas benoretu, nors apsislapink vietoj is to didelio noro.
oGGis 2009-01-17 19:11
nu nemanau, kad cia rimtai jie galvoja, kad gali but holograma . cia tik siaip gal straipsnis idomumo delei.
Anonymous 2009-01-17 19:40
Pagal kai kuriuos komentarus galima susidaryt nuomonę, kad jei nežinai visko, tai nežinai nieko. Stengiasi žmonės, po truputį aiškinasi ir aš tikiu, kad kada nors tikrai išsiaiškins viską tiek apie visatą ir apskritai apie viską. Gal ne po 10metų, gal ne po 100 metų, bet ta diena ateis. Čia kas rėkauja, kad ne žmogui suprast visatos paslaptis, tai jei patys nieko nesuprantat, nereiškia, kad ir kiti nesupranta. Juk ne vienas žmogus viską bando aiškintis, atrast kažką naujo, o šimtai tūkstančių(čia tą skaičių iš lempos paėmiau, ką noriu pasakyt, kad LABAI daug). Be to prie jų prisideda ir kompiuteriai, kurie visus skaičiavimus pagreitina šimtus kartų. Nepamirškit, kad kompiuteriai irgi tobulėja. O apie tuos, kurie religinėm tiesom pasiremdami bando kažką apie mokslą aiškint, tai išvis patyliu. Sedėkit su savo dievu ir melskitės su savo rusį pasišviesdami žvake jai jus tai tenkina. Aš nesakau, kad šita teorija yra teisinga ir galutinė, ką aš noriu pasakyti, kad jei kas nors atrodo iš pirmo žvilgsnio neatrodo įmanoma, toli gražu nereiškia, kad tai iš tiesų neįmanoma. Paskaičiuokit patys kiek ankščiau laikytų neįmanomų dalykų yra dabar sukurta/atskleista/išaiškinta. Tai tik laiko klausimas, kada visos paslaptys bus atskleistos..
Anonymous 2009-01-17 19:45
Cia nesusije su straipsniu, bet vistek labai niezti pirstai parasyti Tikrai kvailai atrodo tie komentarai ir komentatoriai, kurie sako, kad is pirmo istyrinekim kas vyksta zemej, o po to lyskim i kosmosa. Taigi tam ir yra skirtingos mokslo sakos, kaip biologija, fizika, astronomija, matematika. Taipat galima teigti, istyrinekim, kas vyksta musu saly, o ne visoj planetoj, tada bus istyrinekim, kas vyksta musu miste, o ne saly, tada, kas pasmus namuose o ne miesta ir galiausiai gausis, kad gla geriau isvis netyrinekim, manykim, kad cia dievas taip viska sukure, kad saule tai yra didele lempute, kad viskas skrieja aplink zeme, kad zeme yra visatso centras, kad zeme yra plokscia. Jau cia biski i pievas, bet galima ir prie tokiu isvadu prieit Nu bet norejau pasakyt, kad juk tam ir yra skirtingos mokslo sakos, kad vieni tyrinetu zeme, o kiti ieskotu nauju zemiu, ar kaip to zemes atsiranga, ar kazko panasaus. Ir dar kas ten zino kokios to zmogaus proto ribos, o gal viska yra paprasciau, negu visi mano ir gal imanoma suprast, o teigiant kad zmogus vistiek niekad nieko nesupras ir net geriau nebandyt nusisneka. Nei jus zinot ka tas zmogus supras, nei ka Nu ka, Peace
Anonymous 2009-01-17 20:17
to Jusc: norite pasakyt, kad zmogus turi GALIU vsikas suprasti? Pasiskaitykit filosofu darbus, jie teigia kad pasaulis negali buti IKI GALO PAZINUS. Mane tai prajuokino, kad tie mokslininkai bando apskaiciuoti kiek bitu sudaro visata, cia tai tikrai l.intelektualus cirkas. Jie tiesiog zaidzia zodziais, be jokiu irodymu. Kalbant apie religijos reiksme, tai ji yra daug svarbesne civilizacijai nei mokslas, paziurekit, kokius vejus kalba dauguma mokslininku, jie nieko patys nezino, ir niekada iki galo visko nesuzinos. Atminkit, kad tik Didysis Kurejas zino viska apie visata, ne zmogeliukai is kazkokios sergancios planeteles, is kazkokios galaktikos provincijos..
Anonymous 2009-01-17 20:33
Beje niekas dar cia iki taves neminejo religijos ir, tu, dabar man, kaip netikinciam zmogui, irodyk, faktais, kad yra tas "Didysis Kurejas" ir irodyk, kad zmogus negali suprasti visko. Atmink, as nesakiau, jog TIKRAI viskas yra paprasta ir, kad zmogaus protas yra beribis, as tik sakau, kad dar nezinom, kokios yra zmogaus proto ribos. Ir nei tu, nei as negaliu 100% teigti, jog mes viska suprasime ar nesuprasime. O jei nezadi irodinet "Didziojo Kurejo" egzitavimo, tada bent pasimels vakare uz mano siela ir, kad as toks trumparegis.
Hmz 2009-01-17 20:37
Kodėl tu manai, kad filosofai pakankamai daug žino apie gamtą? Juk jie nei atlieka tyrimus, nei stebi kokius nors reiškinius, o tik sėdi ir fantazuoja. Ne veltui fizikos progresas prasidėjo tada, kai fizikai metė filosofijas per tvorą ir ėmė eksperimentuoti.
Semtexas 2009-01-17 20:37
Filosofe gal tu pergėrei kad taip kliedi? Pažinimui ribų tikrai nėra, bet negi tai reiškia kad visus tyrimus reikia nutraukt ir pristatyti bažnyčių, kad davatkos susirinkusios galėtų žiūrėt į "klebonėlį" ir varvint seilę?. Aš tikiu, kad žmogaus protui galimybių nėra ir jis turi siekti tobulumo ir taip artėti prie Kūrėjo naudojant mokslą. Tai ir yra kiekvieno žmogaus gyvenimo prasmė.