Didžiosios Britanijos mokslininkai pradėjo gaminti kosminiam liftui sukonstruoti reikalingą medžiagą

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

KeepGoing 2009-01-23 18:20
"Tai imanoma suprast, kad turesim lifta nuo zemes iki menulio???(tai neimanoma del planetu sukimosi) " :D:D Išsimiegok. Kaip žmogui net idėja gali kilt, kad tvirtins prie mėnulio? O šiaip aišku, kad vienas galas prie Žemės kitas orbitoje prie kosminės stoties, kuri išlaiko vienodą padėtį Žemės atžvilgiu. "jei pririsi viena virves gala prie stalo ,o kita paimsi i ranka ir istemsi virve, tai ji realiai nejudes ir nesiubuos." Ot paimk pabandyk ir pamatysi, kad realiai judės ir siūbuos. Kai žiūrėjau laidą apie tai, tai bandymus darė, kaip tokį liftą kelti naudojant lazerius, tai greitis tikrai didesnis nei 100km/h, tik tą technologiją dar reikia tobulint.
Anonymous 2009-01-23 19:00
nei po 5 nei po 10 metu nebus jokio lifto, gal po 50 metu ko ir sulauksim
cNduo 2009-01-23 19:08
Visų pirmą tą projektą reikia kuo kuopščiausiai nušlifuoti, baisu net pagalvojus kas galėtų nutikti visai tai konstrukcijai griūvus. Manau tikrai negreitai sulauksime kažko panašaus.
Anonymous 2009-01-23 19:20
manau reikia daugiau optimizmo. technologija jau kaip ir yra, reikia tik atidirbti ja gerai ir apmastyti. Pirmas blynas aisku bus sunkiausias, nenuostabu jeigu ir nepavyktu, bet kuo toliau tuo bus lengviau. Apie laiko tarpa sunku pasakyti, 10 metu galbut pernelyg optimistiska, na bet paziuresim
Anonymous 2009-01-23 19:34
taigi yra daug aprasyta apie ta lifta netgi kiek pamenu technologijos lt buvo nekarta rasyta, "negali buti" buvo rodyta, atsiverskit google ir pasiskaitykit o ne kvailus klalusimus uzdavinekit..
Anonymous 2009-01-23 20:36
nejaugi manot kad NASA specialistai bandys erdvelaivi-lifta pakelti siuleliu, keliu atomu storio, ir tiketis kad jis nesugrius? ne... manau tas anglies siulas bus kazkokios kolonos centras, islakantis visa svori...
lukassal1 2009-01-23 20:48
pasidomekit kaip palidovai laikosi vienoje vietoje pagal zeme,ir nebus durnu klausimu.
Anonymous 2009-01-23 21:28
Ka jus cia snekat nesamones apie lifta iki menulio? Isiskaitykit normaliai. Ir jo aukstis ne 100 km o 35 tukst. km. Jei jau ka nors komentuojat tai tik ne pavadinima perskaite. Pats asmeniskai tikiu sia ideja, bet jos igyvendinimo laikas... na gal kiek ir pergreit. p.s. liftu greitis turetu buti tikrai didesnis nei 100 km. Nieks ten nesedes menesi ar savaite.
Anonymous 2009-01-23 22:00
Šis lynas bus aukščiausias statinys pasaulyje ir svers 8 kilogramus
Anonymous 2009-01-23 22:18
kazkokia gryna fantastika cia parasyta,kaip is viena grama tu 29km virves padarysi vnz realiai tu virviu dar niekur nematyt o jie jau snek apie liftus,jei labaratorijoj sukure grama medziagos nereisk kad jau viskas padaryta.
JAULER 2009-01-23 22:23
šiuo atveju manau bus skirtumas tarp paprsto palydovo ir šio lifto, tiesiog reikės lifą "pakabinti" pakankamai toli nuo žemės, kad būtų tokia išcentrinė jėga, jog visąlaiką laikytų lynus įtemptus, todėl truputį laisviau negu su palydovu, nes nereikia pataikyti labai tiksliai atstumo. jeigu uždėtume tą daiktą tiksliai kosminiu greičiu, tai kildami aukštyn, nutrauktume lifto viršų žemyn. Na o kuo lifto galas toliau, tuo greičiau jis juda ir tuo daugiau išcentrinės turime, tuo labiau įtempiame lynus. Jeigu liftas kiek nukryptų nuo kurso, galima sudėti nedidelius raketinius variklius padieties koregavimui (manau jie tikrai bus). O be supertvirtų lynų nieko daugiau labai ypatingo ten nereikia. todėl manau, kad tie liftai tikrai bus, neaišku ar tikrai bus po 10 metų, bet praktiškai tikrai įgyvendinamas dalykas. Na o greitį įgauti, kai yra lynai manau nėra labai sunku ir labai didelį. svarbu išskristi pradžioje iš atmosferos, ir toliau jau rauti galima labai greitai, be to, kuo toliau, tuo gravitacija mažesnė. Tik yra didesnė problema, reikia padėti tą liftą tokiame taške, kad jo niekada nenumuštų palydovai. Nors ir tikimybė pataikyti yra nemaža, bet visgi, jeigu jis ten stovės ilgai, tai tikimybė pataikyti auga.
Anonymous 2009-01-23 23:39
Kokiu greiciu skries kosmine stotis? Nes 30k km auksyje (jeigu tokiame aukstyje bus) stotis leks milzinisku greiciu (erdvelaivio atzvilgiu kuris bando nusileist y stoty). Beja ar negeriau butu jai ta stotis laikytusi ant keliu liftu y ja. Pvz vienas liftas anglijoj, kitas prancuzijoj o dar vienas vokietijoj. Taip butu patogiau keliaut, greiciau ir stabiliau laikytusi ir siaip stabili stotis beja kaip del sarvu tankams is sios super tvirtos ir lengvos medziagos?
Anonymous 2009-01-24 03:11
butent sitos medziagos panaudojimas ir bus pagrinde sarvams. Liftas bent mano nuomone neimanomas yra del jonosferos, kur daleles laksto dideliais greiciais ir tiesiog po keletos valandu/paru sugriautu visa tokio lino struktura. Pats linas gaunamas panasiomis salygomis, kurios galioja jonosferoje (anglies atomai turedami pakankamai energijos, jungiasi i tinkla, taigi kitos daleles, turincios irgi pakankamai energijos, gales ismusti atomus is sito tinklo) Kadangi jis plonas, jo beveik neveiks gravitacijos jega, todel ji lengva butu istiesti. Bet kad i kosmosa patekti reik pereiti per jonosfera. Be to rodos jonosferos riboje ir sudega lektuvai, jeigu per ilgai ten uzsibuna, arba leidziasi netinkamu kampu. Idomu ar kasnors yra tyres, kas atsitiktu daiktui, jei jis ilgiau butu jonosferoje. Kiek zinau rodos jonosferoje dar joks daiktas nera uzsibuves ilgiau negu keleta minuciu ar sekundziu.
Nightbringer 2009-01-24 13:37
Taigi, koks šarvų storis? Juk liftą nuolat "bombarduos", o pakeisti detales, praktiškai bus neįmanoma... Kažkaip šita įdėja, kažaip neįtikėtinai atrodo.
JAULER 2009-01-24 16:17
hmm, o kur tos dalelės vadinamos atomais/molekulėmis nesidaužo? Jonosferoje daiktai gali užsibūti ir niekas jų nesunaikins, pvz kosminiai helio balionai, kurie praskrenda tą sluoksnį, praeina jį sveiki, ir netgi visa elektronika dirba. Jonosfera nėra niekuo ypatingas dalykas, nes ten tiesiog yra mažesnėis slėgis, nei prie žemės paviršiaus, ir nemaža atomų/molekulių dalis yra jonizuota. O dalelės tai daužosi, bet kur (išskyrus vakuume) ir mus esant prie žemės jos atakuoja kur kas didesne jėga, negu ten, nes čia yra gerokai didesnis slėgis ir temperatūra. O vat kaip jie tvarkysis su kosminėm šiukšlėm ir palydovais, tai kol kas neaišku
Anonymous 2009-01-24 17:06
1. tai yra tuscia tema, neverta nei maziausios diskusijos,bulvaraz konkretus, to jiems napavyks padaryt dar koki 50 metu... 2. tai primena tema apie visata kaip milziniska holograma, kuri irgi yra tik tuscias laiko svaistymas, atsiprasau, jei suerzinau fantastus savo skepticizmu, bet kiek dabar galima rasti internete abejotinos informacijos, tai isvis kiekvienas matome...
JAULER 2009-01-24 17:24
O dabar įsivaizduok situaciją: Prieš 15 metų tau pasako, kad dabar daugelis gali nusipirkti kompą su 2 branduolių procesorium, poros Gb RAM (turint omeny, kad tada HARD`as jeigu jau turi Gb atminties, tai jau skaitos labai daug) ir 0.5 Tb atmintimi. Ar būtum patikėjęs? o kas jeigu tais flopikų laikais (prieš 15 metų), tau kas nors pasakys, kad dvigubai mažesnis už flopiką prietaisiukas dabar gali talpinti keletą tūkstančių kartų daugiau informacijos? patikėtum? Žmonija tobulėja, ir manau tai visai normalu.
Anonymous 2009-01-24 17:57
hm... oponuoju Jauler. Jus protingas vyras, bet visam kam bandote taikyti Moore desni, apie kompiuterius ir greita tobulejima? Juokais: ar kosminiams liftams (nanotechnologijoms) taikysim Mooro desni taip pat?? Tai logikos klaidele, aibiu teorijos pradmenys jei krepsyje tarp obuoliu guli kriause, ar kriause taip pat obuolys??
Anonymous 2009-01-24 18:09
manau kad jie tikrai pastatys ta lifta aisku daug kam tokiems kaip imbierinis zmogeliukas atrodo neimanoma nors kazkam ir masinos ir tv atrode neimanomi dalykai..manau viskas yra imanoma tik reikia noro ir ideju ir aisku finansu
JAULER 2009-01-24 22:21
na mooro dėsnis apsako labai greitą kompiuterių tobulėjimą, bet tobulėja viskas, nebūtinai tokiu greičius, bet vistiek tobulėja. Galbūt tas liftas ir nebus padarytas po 10 metų, bet manau, kad tai nėra kažkas tokio neįsivaizduojamo ar neįmanomo.