Mokslininkams pavyko teleportuoti informaciją tarp dviejų atomų  (30)

Mokslininkai žengė žingsnį arčiau link teleportacijos technologijos sukūrimo. Tiesa, kol kas negalima šokinėti per galaktikas, ar "paprasčiausiai" perkelti žmones iš vienos vietos į kitą, tačiau pirmą kartą istorijoje pavyko teleportuoti informaciją tarp dviejų atomų, nutolusių maždaug vieno metro atstumu vienas nuo kito.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai yra reikšmingas pasiekimas kvantinės informacijos apdorojimo srityje, teigia tyrimams vadovavęs Jungtinio Kvantinių Tyrimų Instituto Merilendo Universitete mokslininkas Christopher'is Monroe.

Teleportacija yra pati paslaptingiausia ir kol kas toli nuo praktinės realizacijos transportavimo priemonė: kvantinė informacija, tokia kaip dalelės sukinys ar fotono poliaricazija perkeliama iš vienos vietos į kitą be jokios kelionės per fizinę terpę. Anksčiau tai yra pavykę padaryti tarp dviejų fotonų (elektromagnetinės spinduliuotės, pavyzdžiui, šviesos kvantų), tarp fotonų ir atomų grupių ir tarp dviejų gretimų atomų, panaudojant tarpinį trečiąjį atomą. 

Tačiau nei vienas ankstesnių eksperimentų nesuteikė galimybės išsaugoti ir valdyti dideliais atstumais perkeliamos kvantinės informacijos. Šį kartą jungtinėms instituto ir Mičigano Universiteto (JAV) pajėgoms pavyko teleportuoti kvantinę būseną tiesiogiai iš vieno atomo į kitą vieno metro atstumu. Tokia funkcija būtina norint sukurti veikiančias kvantinės informacijos sistemas, nes joms prireiks atminties išsaugojimo galimybės abiejuose informacijos perdavimo kanalo galuose. Mokslininkai teigia, kad iš atomo į atomą perkeltą informaciją galima visiškai atstatyti maždaug 90 atvejų; be to, tokį rezultatą bus galima dar pagerinti. "Mūsų sistema potencialiai gali būti pagrindas kuriant didelio masto 'kvantinį kartotuvą', kuris galėtų transportuoti kvantines atmintis didžiuliais atstumais. Be to, mūsų metodas gali būti derinamas su kvantinių bitų logika, ir taip galima būtų sukurti esminius kvantinės skaičiavimo technikos komponentus", teigia Monroe. Teoriškai kvantinis kompiuteris galėtų atlikti tam tikras specializuotas užduotis, tokias kaip duomenų kodavimas ir didelių duomenų bazių paieška - visa tą jis galėtų atlikti gerokai daugiau nei įprastinė technika. Pastangas sukurti veikiantį modelį deda daugelio šalių mokslininkai.

(0)
(1)
(-1)

Komentarai (30)